De fleste der bruger en computer har, eller vil komme til at stifte bekendtskab med computer virus. Nogen opdager det måske aldrig, og for andre får det fatale konsekvenser. Men hvad er en computervirus egentlig og hvorfor får vi dem?

Computervirus kan faktisk være mange ting. Det er dog hovedsageligt et lille software program, der er lavet for at ødelægge og forstyrre din computers funktioner. En virus kan beskadige eller slette data på din computer. Det mest typiske er at virusen bruger e-mail programmer til at sprede sig på andre computere. Derfor kan en virus kan være skadelig for din PC, men også dine venner og bekendtes PC’ere.

Nyere virus typer, også kaldet Ransomware krypterer ens filer på computeren og kræver så en løsesum betalt for at frigive filerne.

Hvor kommer computervirus fra?

En computervirus er 100% menneskeskabt og det skønnes, at der hver dag er over 200 nye virus varianter der ser dagens lys. Man kan så spørge sig selv, hvad glæde nogen har ved at lave disse, men det er tilsyneladende en stor tilfredsstillelse for nogen at se, hvor meget man kan få sin virus til at sprede sig, hvor meget ravage man kan skabe, og hvor meget man kan snyde alle antivirus programmerne.

Nogle vira har også rod i f.eks. politiske og religiøse motiver. Her går udviklerne efter at skade specifikke virksomheder og/eller specifikke programmer og deres interessenter. Man kan også lave vira som har til formål at begå industri spionage, eller regeringer/sikkerhedstjenester kan fremstille virus programmer for at spionere og infiltrere andre lande, organisationer og kriminelle netværk.

Ransomware virus har til formål at låse brugerens computer ved at kryptere filerne. Herefter kræves så betaling for at frigive dem igen.

Så selvom dit antivirus program altid måtte være opdateret, så skal nogen jo altså smittes før der kan findes en kur.

Computer Virus spreder sig som ringe i vandet

En virus spredes nemmest ved hjælp af vedhæftede filer i e-mails og/eller onlinemeddelelser gennem f.eks. Messenger, Skype eller andre instant Messengers. Derfor er det vigtigt, at man aldrig åbner vedhæftede filer eller klikker på links i e-mails, med mindre man har tillid til afsenderen og i øvrigt forventer at modtage de vedhæftet filer./links Mange vira spredes også via hjemmesider, måske fordi selve hjemmesiden er blevet utilsigtet inficeret, men ellers typisk via porno relateret sider og pirat/fildelingsider og tjenester.

En virus kan som en “kamæleon” skifte form og gemme sig i filformater der virker helt uskadelige som billeder, lykønskningskort, lyd- eller video filer.

Virus er også ofte integreret i piratprogrammer, altså programmer og spil man henter og benytter på ulovlig vis uden at betale for. De kan også være integreret i mange af de gratis programmer og værktøjer man finder rundt omkring på nettet.

Det er derfor vigtigt, så vidt muligt, altid kun at downloade programmer og software fra producentens hjemmeside og henvisninger. Samtidig er det generelt altid en sund holdning,  lige at spørge sig selv først: Hvorfor er det her program egentlig gratis?! Det er ikke sikkert det har virus integreret, måske er det for at promovere en dyrere betalingsversion – Men tænk lige over det!

Hvorfor er en virus skadelig?

En virus kan også have til funktion at slette alt på din harddisk og ødelægge dine personlige data. En virus har hovedsageligt til funktion at ødelægge og destruere. Virus er sjældent lavet med økonomiske hensigter som f.eks. spyware, men primært for at ødelægge og irritere. Dog er der i nyere tid kommet mere fokus på Ransomware grundet nogle større internationale angreb, hvor både virksomheder og privatpersoner får taget deres filer som gidsler mod en løsesum.

Det er muligt at komme af med de fleste viruser, men vigtigst af alt er det vigtigt at forbygge problemet før det opstår. Det er derfor vigtigt, at du er meget bevidst med, hvad du foretager dig når du går på internettet, så du undgår tab af personlige data pga. virus. – Og så skal du selvfølgelig have et opdateret og anerkendt antivirus program installeret. Her er Kaspersky, Bitdefender, Avast og Bullguard typisk blandt de mest populære og best testede antivirus programmer (Kan købes billigere hos e-gear.dk end hos udbyderen selv). Typisk findes antivirus programmerne både i en gratis udgave samt betalingsversioner. Med betalingsversionerne slipper man for de kontinuerlige reklame/meddelelse popups. Desuden får man generelt langt mere automatisering, så man ikke skal tage gøre så meget selv i det daglige.

Det er også vigtigt at holde sit operativsystem opdateret. Især Microsoft Windows er sårbar for angreb, hvis ikke konstant opdateret. Her skal man som regel bare benytte sig af standard indstillingerne for ‘Automatiske Opdateringer’.

Sidst, men ikke mindst – så bør du også have gjort dig nogle tanker omkring sikkerhedskopiering / backup FØR skaden er sket.

Læs også artiklen ‘Hvad er Spyware & Adware egentlig?‘ og tjek ‘IT-Support’ siden, hvis du har brug for hjælp til forebyggelse eller bekæmpelse af virus.

Senest opdateret den 26. september 2023