Du kan indstille din Computers strømstyring til automatisk at spare på strømmen, når du ikke bruger PC’en. Dermed er der penge at spare på elregningen og det vil helt sikkert også bidrage positivt til computerens holdbarhed.

Du kan også udskifte computerens strømforsyning til en mere energi effektiv model, så kan du opnå meget markante besparelser både under drift og i Standby!

Her får du først en computer support guide til indstilling af strømstyringen på Windows og Apple OS X:

Indstil strømstyringen og spar el

Strømstyring af computeren optimerer din besparelse ved at lade computeren gå i dvale eller standby, når du alligevel ikke bruger den.

 • Standby / Slumre
  Programmer og dokumenter gemmes i computerens arbejdshukommelse (RAM). Computeren bruger lidt strøm til arbejdshukommelsen, men starter hurtigere end hvis den er helt lukket ned.
  Hvis du slukker helt for strømmen til computeren, skal computeren starte forfra.
  Har du derfor ikke gemt dine åbne dokumenter mv., mister du dem.
 • Dvale/Hibernate
  Det tager lidt længere tid end standby, men til gengæld kan du slukke for strømmen til computeren uden problemer.
  Computeren bruger typisk lige så lidt strøm, som når den er slukket via tænd/sluk knappen.
 • Lukke / sluk computeren
  Dette er den mest strømbesparende metode, da PC’en lukkes helt ned. Afhængig af PC’en / indstillinger kan der dog her være et strømforbrug til fortsat at strømføre USB porte, at kunne tænde PC’en via keyboard / mus / netkort (Power on Keyboard / Mouse / Lan indstillinger). Det tager længere tid at starte Pc’en fra helt slukket tilstand, men med de nyere SSD diske er her typisk kun tale om sekunder.

Strømstyringen kan:

 • Slukke for skærmen – både ekstern og bærbare.
 • Slukke for harddisken.
 • Gå i standby eller dvale
 • Justere ydelsen (clock frekvensen) efter behov på nyere processorer med Speedstep/Throttle teknologi.

Windows XP

 1. Klik på Start (nede i venstre hjørne) og vælg derefter Kontrolpanel
 2. Klik på knappen Strømstyring/Power Options
 3. Indstil følgende, og klik derefter på OK:
  • Systemstandby/System standby: Efter 15 min. (tilstanden svarer til “sleep”)
  • Systemdvale/System hibernate: Aldrig
  • Sluk for skærm/Turn off monitor: Efter 5 min (eller andet ønsket tidsrum )
  • Sluk for harddiske/Turn off hard disks: Efter 5 min (eller andet ønsket tidsrum)

Hvis der er pauseskærm på skærmen, kan den ikke gå i dvale eller standby og vil derfor bruge fuld effekt. Så tjek også at pauseskærmen er sat ud af funktion:

 1. Højreklik på skrivebordet, og vælg Egenskaber/Properties.
 2. Vælg fanebladet Pauseskærm/Screen Saver.
 3. Indstil Pauseskærm/Screen Saver til Ingen/None.

Windows Vista og 7 / 8 / 10 /  11

 1. Klik Start i venstre hjørne og skriv Strømstyring i søgefeltet (Power Options for engelsk udgave)
 2. Inde i Strømstyring skal du klikke på den ene Skift indstillinger for plan.
 3. Indstil de forskellige værdier efter behov. F.eks. efter 5, 10 eller 15 minutter. Skærmens lysstyrke har relativ stor betydning for strømforbrug.
 4. Under Avancerede strømstyringsindstillinger er der flere muligheder alt efter PC. Her kan Processor og blæser ydelse bl.a. justeres. Det anbefales dog ikke at lave de store ændringer herinde!

Apple OS X

 1. Klik på ’Apple’-ikonet i venstre hjørne i topmenu, og klik på Systemindstillinger
 2. Under hardware, klik på Energibesparelse
 3. Klik på indstillinger til Strømforsyning, og optimer til Større energibesparelse. Træk pilen frem eller tilbage for at sætte tidsinterval på dvale under både computer og skærm, så kan du selv indstille efter dit behov. Hvis du har en MacBook og vil optimere batteriets tid, kan du i samme vindue klikke på indstillinger til Batteri og optimere til Længere batteritid.

Udskift strømforsyningen og reducer strømforbruget markant!

Ved at udskifte computerens strømforsyning (PSU) med en mere energi effektiv model kan du nemt reducere hele computerens strømforbrug og ikke mindst standby forbrug markant.

Det er ikke ualmindelig at strømforsyningen kan have et Standby forbrug i sig selv på 5-10W, hvor imod de nyere og mere energi effektive er helt nede på under 0.5W.

Hvis din PC for eksempel bruger op mod 400W i drift og du har en almindelig/billig ATX strømforsyning (typisk effektivitet på 65-75%). Så skal denne altså trække mellem 500-540W ud af stikkontakten, for at kunne levere den fornødne effekt – og det er altså dette elforbrug du betaler for!

Hvis du i stedet havde en energi effektiv strømforsyning (typisk effektivitet på 80-90%), så skal denne pludselig kun trække 440-480W ud af stikkontakten for det samme system. Investering i en god energi effektiv strømforsyning kan dermed hurtig tjene sig selv hjem på elregningen!

En PC strømforsyning kan være klassificeret efter 80 PLUS standarden, hvor energieffektiviteten dermed angives som Bronze, Silver, Gold, Platinium & Titanium – hvor sidstnævnte er de absolut mest strømeffektive og dyreste. Det er især kraftige gaming grafikkort (dGPU) samt processoren (CPU) der bruger mest strøm i en stationær PC. Med mindre man er helt oppe i den tunge/vilde ende her, vil det næppe være rentabelt at benytte en Platinium strømforsyning fremfor f.eks. en Bronze ift. anskaffelsesprisen.

Bærbare computere bruger ikke nær så meget strøm som stationære computere, da de jo sjældent er lige så hurtige. De bruger typisk mellem 60-150W i drift afhængig af om de har et gaming grafikkort (dGPU), men samme problem stilling gør sig dog ofte gældende med de strømforsyninger der medfølger – De er sjældent særlig effektive. Også her kan man købe bedre, fysisk mindre og naturligvis mere energi effektive strømforsyninger. De bedste har her typisk en effektivitet på 85-90%. Da volt angivelserne er forskellige på bærbare PC’ere, kan det være en fordel at gå efter de Universelle strømforsyninger, da disse typisk supporterer flere volt niveauer (de bedste indstiller endda selv korrekt spænding/volt).

Senest opdateret den 26. september 2023