Aldrig nok strøm, men sådan behøver det ikke være…

Du kender det sikkert; din smartphone eller anden bærbare gadget er ved at løbe tør for strøm, og der er ikke lige udsigt til en stik kontakt i nærheden. Alt moderne elektronik bruger strøm, og det er irriterende, altid at skulle planlægge sit forbrug minutløst og konstant holde høje med stikkontakter, når man er på farten. Nu er det dog blevet muligt at få et smart mobil USB batteri – også kaldet en USB PowerBank – så man altid kan have sit eget lille kraftværk med sig.

De eksterne USB batterier findes i mange størrelser, kapaciteter, designs og ikke mindst prisklasser. De oplader ikke blot iPhone, Android, Windows Phone telefoner og iPad/tablet computere – De fleste Power Banks kan også oplade og drive alle andre typer enheder som kan strømfødes igennem en USB port. Det kunne f.eks. være GPS, Bluetooth højttalere / mini højttalere, digital kamera, video kamera, spillekonsoller ( f.eks. Sony PSP), Bluetooth Headset osv.

Billige USB PowerBanks har falsk kapacitet og dårlig holdbarhed

Det absolut vigtigste element i et USB batteri er battericellerne indeni – og de er også de absolut dyreste komponenter. Det er desværre derfor også på dette område at producenterne sparer for at kunne sælge tilbyde en billig PowerBank.

Det er ret nemt for en producent at bruge billige og ringe celler, endda brugte og 2. sorterings celler – smide dem ind i et lækkert design og så kalde den for 10.000mAh, selvom de reelt kun har måske 6.000mAh kapacitet. Ovenikøbet er de så ofte i så dårlig kvalitet, at de gradvist degraderes yderligere efter få ganges brug.

Det er så nemt at snyde med specifikationerne, så står der ikke en anerkendt producent bag, vil den “billige” powerbank hurtigt blive den dyreste i længden. En lille tommelfingerregel!

A-Grade Li-ion & Li-Polymer celler

Støder man på billige USB Powerbanks med relativ høj mAh angivelse og måske ligefrem relativ lille fysisk størrelse og vægt, så bør alarm klokkerne ringe! Der er nemlig altid relation imellem pris, størrelse, vægt og kapacitet – så en smart lille billig PowerBank med relativ høj kapacitet, har højest sandsynligt en ret kreativ (falsk) angivet kapacitet – hvilket desværre er ret udbredt blandt Powerbanks. I billigere USB mobil batterier siver strømmen også gradvist ud af cellerne, så man ender op med et halvtomt batteri, når man endelig står og skal bruge den.

Danske Chill Innovation samt Powerbanken.dk tilbyder USB PowerBanks og USB opladere i den bedre ende. Disse Power banks er generelt udstyret med batteri celler af ret høj kvalitet, og det er sådan set den primære hemmelighed bag den markant bedre holdbarhed og kvalitet i forhold til hvad man ellers ser i billige PowerBanks. De fleste billige Kina PowerBanks har stort set ingen sikkerhedsfunktioner og dette kombineret med billige celler, er ganske enkelt opskriften på et dårligt produkt – og i værste fald en potentiel brandbombe.

Ved at benytte et teknisk bedre design og de seneste batteri celle generationer leverer denne Deltaco 10000mAh USB-PD Powerbank med display & trådløs Qi ladning både bedre ydelse og mindre størrelse/vægt end de typiske mainstream powerbanks uden at man skal af med en formue. Powerbanken har et LED Display, så kapaciteten kan følges i procent. Den har både porte til Lightning, USB-C og Micro-USB kabler, så man dermed også kan oplade selve powerbanken med samme kabel som sin Smartphone mv. – Så er det i øvrigt også bare rart ikke at skulle slæbe rundt på en stor klods! Desuden understøtter den seneste ‘USB Power Delivery’ (USB-PD) standard for hurtigere opladning og support for flere volt niveauer. Sidst men ikke mindst, så har den indbygget Qi trådløs opladning, for udstyr der understøtter dette. Her får man rigtig meget for pengene!

Man skal huske på, at der også bruges strøm på at konvertere/overføre strømmen i både PowerBank og modtager enheden (iPhone / iPad osv). Effektiviteten på bedre Powerbanks ligger typisk på +85% (meget lavt energi / kapacitet spild). Her ligger de billigere PowerBanks typisk på omkring 60-80%, så en ret stor andel af den samlede batteri kapacitet går faktisk dermed blot tabt under overførslen. Så er det jo lidt ligegyldigt, at have en Strømbank med masser af angivet mAh kapacitet…

En god USB PowerBank er uundværlig på farten, rejsen, festivalen, camping, hiking og alle andre steder, hvor man vil være sikker på, at have strøm nok! Det kan godt betale sig at bruge lidt ekstra på et godt mærke, da gode batteri celler er dyre i sig selv. Billige Powerbanks er kun billige fordi de benytter billige celler, der ikke holder/yder godt – og hvad er så lige meningen med at anskaffe sig en PowerBank?.

Er du i tvivl om hvilke kabler er optimale til din Powerbank mv., så se denne guide: USB kabler til opladning

(Artiklen kan indeholde reklame for omtalte virksomheder)

Senest opdateret den 26. september 2023