Trådløs kommunikation over korte afstande

Bluetooth er opkaldt efter den gamle viking konge af Danmark; Harald Blåtand. Han var bl.a. anerkendt for sine diplomatiske evner med at få forskellige parter til at kommunikere og handle sammen. Navnet er dermed et symbol på Bluetooth-teknologiens formål: En fælles kommunikationsstandard på tværs af platforme. Bluetooth er trådløs kommunikation og dataudveksling over korte afstande, uanset platform.

Meget udbredt i forbrugerelektronik

For almindelig dødelige mennesker er det især inden for forbrugerelektronik og gadgets vi støder på Bluetooth teknologien. Nu om dage har de fleste computere, smartphones og tablets m.fl. indbygget Bluetooth understøttelse – og på denne måde, kan de interagere med alle andre former for elektronik og gadgets, der ligeledes supportere det.

Det kan være alt fra billede og filoverførsler til puls ure, headsets og trådløse højttalere. Typisk har hverken smartphone, tablet PC’er og computere god indbygget lyd, så med en Bluetooth højttaler kan man dermed nemt og billigt få god lyd på farten, ferien, båden, sommerhuset, camping osv. – uden at skulle rode med kabler.

Efterhånden som flere og flere mennesker også bruger bruger musik og film streaming tjenester som Spotify, Tidal, Deezer, Netflix, HBO, Viaplay osv. med deres mobile enheder, bliver produkter som bluetooth højttalere og bluetooth høretelefoner også hurtigt naturlige følgesvende. Se f.eks. bare denne smarte Chill vinterhue med indbygget trådløse Bluetooth høretelefoner.

Bluetooth til kommercielt brug

Hvad de færreste måske ved, så bruges Bluetooth også mere og mere i det offentlige rum til bl.a. statistiske oplysninger og information. Når du f.eks. tager i lufthavnen, så kan du på skærme se den forventet ventetid igennem Security, og i trafikken kan du se tavler med kødannelse/transporttid osv.  Det sker bl.a. fordi sensorer opfanger hvornår folks Bluetooth udstyr, f.eks. Smartphone, passerer forskellige strategisk placeret punkter rundt omkring – Dermed kan der i realtime så beregnes, hvor lang tid det aktuelt tager at komme fra A til B.

Man kan også forestille sig et museum, hvor du via din Smartphone eller iPad/Tablet, bliver guidet rundt og får relevante informationer om de udstillede genstande. Her kunne man så bruge Bluetooth til at registrere hvornår / hvordan du bevæger dig rundt, så du hele tiden får live informationer. Bluetooth fungerer nemlig kun over korte afstande, typisk ca. 10-20 meter, så dermed er det også et godt pejlemærke.

Og ja, det bliver nok også en dag helt almindeligt, at når du passerer en butik eller restaurant – så dukker der lige et godt tilbud op på telefonen for at lokke dig indenfor. Via Bluetooth vil man jo netop kunne observere, at du slentrer forbi.

Bluetooth i konstant udvikling

Bluetooth teknologien opdateres og forbedres ligesom så meget andet hele tiden. Den nyeste version hedder nu V5.x (om end V4.x fortsat er den mest udbredte), så det er trods alt navngivning man kan forholde sig til. Det er især indenfor båndbredde (hvor meget data der kan overføres), hastighed (hvor hurtigt det kan overføres) samt sikkerhed og energibesparelser forbedringerne går på.

Så for Bluetooth højttalere og Bluetooth høretelefoners vedkommende, er der behov for høj båndbredde og hastighed samt lavt strømforbrug, for at kunne streame musikken i højeste kvalitet, og samtidig levere en lang batteri levetid. Ergo er en Bluetooth V5.0/V4.2 baseret højttaler/headset også den bedste løsning at satse på, hvis man går op i lydkvaliteten. Det i sig selv er ikke nogen garanti for at få den bedste højtaler/høretelefon til prisen, men det er så en helt anden diskussion ;-)

Kigger man så på de trådløse Bluetooth tastatur / mus produkter, så har vi ikke her det samme behov for stor båndbredde og hastighed, da indtastninger/bevægelser ikke er så data krævende. Ergo ser man ofte disse type produkter i Bluetooth V2.0 eller V3.0 versioner – hovedsageligt for at holde priserne nede. V3.0 er dog stadig V2.0 overlegen, når det kommer til båndbredde, strømforbrug og sikkerhed, men er jo så også en sjat dyrere.

Hvis du ser Bluetooth produkter, hvor der ikke skiltes meget med versions-nummeret, så kan du nok godt forvente, at de er baseret på den forholdsvis forældede og billigere Bluetooth 2.0 standard.

Arbejder sammen på tværs af alle platforme og Bluetooth versioner

En af grundene til den stigende Bluetooth popularitet skyldes, at udstyr kan tale sammen på tværs af alle tænkelige platforme – Uanset om det er en iPhone, Android enhed, PlayStation, Xbox, PC, højtaler, høretelefoner, tastatur / mus, headset, GPS, bilstereo osv . Grundlæggende set kræves det blot, at både værten og klienten har Bluetooth understøttelse.

En Bluetooth 5.x/4.x enhed er også bagud kompatibel og kan derfor også tilsluttes til Bluetooth V2.0 og  V3.0 udstyr og omvendt – men intet er selvfølgelig stærkere end det svageste led. Så selvom du tilslutter en Bluetooth 2.0 vært til nogle gode Bluetooth In-Ear høretelefoner (Chill Innovation), så vil lydkvaliteten og signalkvaliteten altså ikke blive bedre end den kvalitet / båndbredde som V2.0 protokollen nu engang kan levere. På grund af den noget lavere båndbredde i BT2.x / BT3.x, vil musikken blive væsentligt mere komprimeret i forhold til ren BT 4.x/5.x kommunikation mellem begge enheder.

Kunne du lide denne artikel? – Så giv det til kender herunder og/eller smid en kommentar!

Senest opdateret den 26. september 2023