Optimal notebook køling

Optimal køling af computere er afgørende for stabilitet, ydelse og ikke mindst holdbarhed. Dette gælder i lige så høj grad for de bærbare computere.

Alle bærbare computere har indbygget deres eget kølesystem, som primært består af nogle interne køleplader samt en blæser på selve processoren (CPU) og evt. grafikkortet (GPU). Afhængig af hvor kraftig maskinen er jo mere skal blæserne arbejde, og jo varmere bliver maskinen som regel også.

Kabinettet bliver ret varmt!

Da de bærbare computere i sagens natur er ret kompakte, giver dette også en del begrænsninger i kølesystemet. Det er ikke normalt, at kabinettet ofte blive temmelig varmt, især på undersiden. Selvom maskinerne som regel er udstyret med en del ventilationsriller i bunden, så har varmen generelt svært ved at slippe væk. Det skyldes bl.a., at varm luft er lettere end kold luft, og dermed stiger til vejrs. Dette harmonerer ikke så godt med behovet for varmeafledning i bunden/undersiden.

Blæseren går konstant op og ned i hastighed!

Det er også meget normalt, at man konstant skal høre på, at blæserne går op og ned i hastighed i takt med, at de indbyggede blæsere kæmper med at holde temperaturen nede. Kerne temperaturen på processor (CPU) og grafikkort (GPU), og øvrige enheder som RAM og harddiske for den sags skyld, stiger voldsomt i temperatur i takt med aktivitet, og det er en udfordring for små kølesystemer.

Denne variende blæserstøj kan være meget generende at høre på og forstærkes i øvrigt af blæsernes begrænsede størrelse. Jo fysisk mindre blæserne er, jo hurtigere skal de køre rundt for at flytte meget luft, og jo mere vindstøj skabes der dermed. Vindstøjen er også typisk i et højere frekvensleje, jo fysisk mindre blæseren er. Fysisk større blæsere ligger typisk i et dybere frekvensleje, og er dermed mindre generende i sig selv.

Din “hurtige” notebook sænker selv hastigheden

Især kraftige notebooks, typisk med større grafikkort til spil brug osv., har en tendens til at blive temmelig varme og ret støjende. Man kan endda nogle gange opleve, at maskinerne decideret bryder ned ved krævende aktivitet og spil.

Det mest almindelige er dog, at de bærbare computere begynder at  ‘throttle’ ved krævende aktivitet. At ‘throttle’ vil sige, at ydelsen automatisk sænkes i de forskellige komponenter i takt med at bestemte temperatur niveauer nåes. Dermed har producenterne en ekstra mulighed for at regulere temperaturen. Ved at sænke ydelsen i de enkelte komponenter reduceres varmeudviklingen nemlig også gradvist. Men er det netop ikke, når maskinen endelig skal arbejde, du har brug for den ydelse du på papireret har købt og betalt for???

Slip af med varmen og støjen og få optimal ydelse!

Med en god notebook/laptop køle stand kan man slippe af med varmen og endda opnå en mere støjsvag computer. Man skal dog kigge sig lidt for, for der er mange elendige notebook/laptop kølere på markedet som stort set ingen køling tilbyder og ligefrem larmer endnu mere. En god tommelfingerregel vil være at gå efter en notebook/laptop køler med en fysisk stor blæser, som dermed dækker en stor del af maskinen. Eller én med en fysisk mindre blæser, som til gengæld så kan flyttes rundt, så man kan placere den ved maskinens hot-spot.

Typisk er produkter med små blæsere billigere, men kan man ikke selv placere blæseren efter ønske og evt. justere hastigheden, så får man sikkert ikke særlig meget ud af det. Maskinens hot-spot er jo ikke nødvendigvis i midten, hvor den lille blæser typisk er placeret, og uden hastighedsregulering, så risikerer man nemt at blæseren overstiger maskinens eget støjniveau.

Nogle gode eksempler kunne være ChillDesk Notebook Cooling Stands fra danske Chill-Innovation A/S som er blandt de mest populære på markedet. Udover at have gode og støjsvage køle egenskaber, så giver de også mulighed for at forbedre arbejdsstillingen og ergonomien.

ChillDesk Mini CD-100 er en miniature udgave af ovenstående specielt til de populære mini Netbooks, som kan blive ret varme og støjende. Den er udstyret med en placerbar 60mm blæser for optimal hot-spot køling og har trinløs hastighed justering. Den omslutter Netbook’en under transport, så fylder intet.

Du kan finde alle ChillDesk produkterne på EDBpriser.dk og læse mere om dem på Chill’s hjemmeside. Her kan du også finde flere links til mange af de gode anmeldelser de har fået.

Der er dermed ingen grund til at affinde sig med en varm og støjende bærbar computer, som ligefrem sænker hastigheden, når du har mest brug for den. Optimal køling af computeren er afgørende for stabilitet, ydelse og ikke mindst holdbarheden. Det kan også være helt rart at opleve et faldende og mere stabilt støjniveau, når man sidder og koncentrerer sig foran computeren…


style="display:block; text-align:center;"
data-ad-format="fluid"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-client="ca-pub-4046881939423412"
data-ad-slot="1791631773">


Bærbare computere giver smerter! Kunsten af handle med Kina
Bærbare computere giver smerter!
Kunsten af handle med Kina


Besvar

 

Online PC Support
Via Internet Fjernsupport kan vi midlertidigt overtage styringen af din PC for hurtig, nem, sikker og billig afhjælpning.
Instruktioner:
- Kontakt os på tlf.: 77 34 40 50 for tid
- Åbn/Kør Fjernsupport modulet til højre
- Oplys os herefter blot de generede koder
- Vi kan herefter betjene PC'en som sad vi foran den.
Morgen.dk | IT-Support, E-handel, Markedsføring, Rådgivning & Test
©1996 - 2018