Optimal køling af computere er afgørende for stabilitet, ydelse og ikke mindst holdbarhed. Dette gælder i lige så høj grad for de bærbare computere.

Alle bærbare computere har indbygget deres eget kølesystem, som primært består af nogle interne køleplader samt en blæser på selve processoren (CPU) og evt. grafikkortet (GPU). Afhængig af hvor kraftig maskinen er jo mere skal blæserne arbejde, og jo varmere bliver maskinen som regel også.

Kabinettet bliver ret varmt!

Da de bærbare computere i sagens natur er ret kompakte, giver dette også en del begrænsninger i kølesystemet. Det er ikke normalt, at kabinettet ofte blive temmelig varmt, især på undersiden. Selvom maskinerne som regel er udstyret med en del ventilationsriller i bunden, så har varmen generelt svært ved at slippe væk. Det skyldes bl.a., at varm luft er lettere end kold luft, og dermed stiger til vejrs. Dette harmonerer ikke så godt med behovet for varmeafledning i bunden/undersiden.

Blæseren går konstant op og ned i hastighed!

Det er også meget normalt, at man konstant skal høre på, at blæserne går op og ned i hastighed i takt med, at de indbyggede blæsere kæmper med at holde temperaturen nede. Kerne temperaturen på processor (CPU) og grafikkort (GPU), og øvrige enheder som RAM og harddiske for den sags skyld, stiger voldsomt i temperatur i takt med aktivitet, og det er en udfordring for små kølesystemer.

Denne variende blæserstøj kan være meget generende at høre på og forstærkes i øvrigt af blæsernes begrænsede størrelse. Jo fysisk mindre blæserne er, jo hurtigere skal de køre rundt for at flytte meget luft, og jo mere vindstøj skabes der dermed. Vindstøjen er også typisk i et højere frekvensleje, jo fysisk mindre blæseren er. Fysisk større blæsere ligger typisk i et dybere frekvensleje, og er dermed mindre generende i sig selv.

Din “hurtige” notebook sænker selv hastigheden

Især kraftige notebooks, typisk med større gaming grafikkort til spil brug osv., har en tendens til at blive temmelig varme og ret støjende. Man kan endda nogle gange opleve, at maskinerne decideret bryder ned ved krævende aktivitet og spil.

Det mest almindelige er dog, at de bærbare computere begynder at ‘throttle’ ved krævende aktivitet. At ‘throttle’ vil sige, at ydelsen automatisk sænkes i de forskellige komponenter i takt med at bestemte temperatur niveauer nåes. Dermed har producenterne en ekstra mulighed for at regulere temperaturen. Ved at sænke ydelsen i de enkelte komponenter reduceres varmeudviklingen nemlig også gradvist. Men er det netop ikke, når maskinen endelig skal arbejde, du har brug for den ydelse du på papireret har købt og betalt for???

Slip af med varmen og støjen og få optimal ydelse!

Med en god notebook/laptop køle stand kan man slippe af med varmen og endda opnå en mere støjsvag computer. Man skal dog kigge sig lidt for, for der er mange elendige notebook/laptop kølere på markedet som egentlig ikke gør meget mere end at larme (og man derfor ender med ikke at bruge blæseren). Ofte er det nok bare at få hævet den bærbare lidt fra underlaget, så varmen dermed nemmere kan afledes mere naturligt. Alternativt skal man gå efter en notebook/laptop køler med én fysisk stor blæser, som dermed dækker en stor del af maskinen. Eller én med en fysisk mindre blæser, som til gengæld så kan flyttes rundt, så man kan placere den ved maskinens hot-spot.

Der er dermed ingen grund til at affinde sig med en varm og støjende bærbar computer, som ligefrem sænker hastigheden, når du har mest brug for den. Optimal køling af computeren er afgørende for stabilitet, ydelse og ikke mindst holdbarheden. Det kan også være helt rart at opleve et faldende og mere stabilt støjniveau, når man sidder og koncentrerer sig foran computeren…

Senest opdateret den 14. maj 2021