Test af online backup samt cloud-/skydrev fra det danske firma ‘Onlime‘. Kan de være med i kampen om ikke blot at at beskytte vores værdifulde data, men også at gøre dem nemt tilgængelige overalt til den rigtige pris.

Sikkerhedskopiering og filsynkronisering i skyen

Sikkerhedskopiering og filsynkronisering via internettet/skyen er i kraftig vækst i disse år. Der findes flere spillere på markedet, og endda nogle udmærket gratis løsninger. Typisk er kapacitet og funktioner dog rimelig begrænset i gratis udgaverne – Formålet er naturligvis at lokke dig over på en betalingsudgave, når du først er blevet afhængig.

Undertegnet har selv benyttet de fleste; Microsoft OneDrive, Dropbox, Google Drev m.fl. De fungerer alle overordnet fint som online lager, men som backup løsning er de desværre falsk tryghed! Et grundlæggende problem er nemlig, at disse reelt ikke fungerer som backup. Sletter / mister du f.eks. nogle filer ved en fejl, så synkroniseres både online og PC delen jo, så de jo dermed slettes begge steder. Typisk kan filer kun manuelt gendannes op til 30 dage efter – men man opdager jo ofte først filerne er forsvundet, den dag man skal bruge dem. Altså har man ingen backup!

Gratis kapaciteten er også ret begrænset, så ønsker du mere plads, bør du lige kigge nærmere på andre betalingsalternativer, før man blot svinger kreditkortet og køber sig til ekstra lagerkapacitet hos gratis tjenesterne. Sidst men ikke mindst, så bruger både Microsoft og Google dine data informationer til at “lære dig bedre at kende” for dermed at kunne målrette reklamer osv. – Med andre ord; DU er en del af produktet!

En komplet privat og professionel online backup og filsynkronisering løsning for hele familien eller virksomheder behøver dog ikke længere at koste mere end hvad en simpel betalingsløsning fra f.eks. Dropbox koster.

Netop en pris-stærk, helt privat og reel backup strategi med fil synkronisering mellem de forskellige enheder i virksomheden og privaten er hvad undertegnet søgte. Efter en del test af forskellige løsninger er valget faldet på det danske firma Onlime.

Onlime Backup – Dansk firma med et tvist

At “outsource” sin data til et firma i skyen er noget af en tillidssag. Det er ikke hvem som helst jeg overdrager ansvaret for mine data til, og derfor skulle der lige laves lidt baggrundstjek…

Onlime er et dansk firma etableret tilbage i 2012. Bliver man kunde her får man udover en dansk software platform også dansk support med. Alene dette er jo et stort plus i forhold til at springe på en udenlandsk løsning, men kan Onlime nu også håndtere mine data forsvarligt?

Hvor Onlime i starten kørte på den engelske backup gigant LiveDrive’s system, så benytter de i dag deres egen danske Onlime platform og med alle data placeret hos de norske datacenter Jottacloud. Det giver en del muligheder og styrker hvor de største klart er:

  • Alle data er lageret i krypteret datacenter i Norge og dermed omfattet af måske verdens strengeste persondata / privatliv lovgivning. Stort set alle andre større online backup/skydrev løsninger, herunder de ovenover nævnte, er primært kontrolleret af amerikanske virksomheder. Det er her fortsat meget uklart hvor meget myndighederne, NSA og udbyderne selv kigger med i dine filer (for overvågning samt reklame målretning). Personligt synes jeg ikke mine personlige data vedrører andre, bare fordi jeg ønsker backup/drev eksternt i skyen.
  • Hastighed! Synkronisering (både upload og download) går hurtigere via Onlime end jeg oplever andre steder. Internet trafikken til Norge er ikke særlig presset, og her er topmoderne datacentre. Så det er her muligt at opnå høje overførselshastigheder både op og ned. De “store” platforme er typisk noget langsomme, især til lidt større datamængder, da de aktivt begrænser hastigheden for at kunne betjene mange brugere af gangen i hele verden.

Så med Onlime handler man altså med en dansk virksomhed, med en dansk platform og dansk support, men ens værdifulde data er sikret i et et norsk datacenter, hvor USA, Kina, EU ikke kan snuse med!

Onlime Ubegrænset Backup og online skydrev

Onlime har sammensat deres sortiment meget enkelt, så man skal ikke tage stilling til en masse forskellige pakker og tilkøb. Vil man bare i gang (eller prøve det af), så er der 5Gb gratis uden tidsbegrænsning. Vælger man en betalingsudgave, så starter de fra pt. 89,- pr/mdr ved årlig betaling (spar 10% med rabatkoden: Onlime10Backup), så får man her op til ubegrænset kapacitet på både backup delen samt online drevet og på ubegrænset antal enheder.

Vælger man en Familiekonto, så kan man få op til 5 helt individuelle konti (spar ligeledes yderligere 10% med rabatkoden) og med hele 1Tb (1000Gb) eller 5Tb (5000Gb) plads. Altså selv ved 1 bruger er denne rentabel, hvis man ikke har et behov for ubegrænset kapacitet. Jeg vil vove at påstå at 1Tb datamængde er nok til langt de fleste, og dette er dermed den billigste løsning (man kan altid opgradere med yderligere plads senere om nødvendigt)

Begge pakker inkluderer ligeledes adgang til Microsoft Office Online (Word, Excel, Powerpoint i browseren).

Vælger man en erhvervsløsning, kan man her oprette underbrugere og administrere deres forbrug og deling mv. Det er ideelt, hvis man er flere medarbejdere og ligeledes vil samarbejde i dele-mapper, dokumenter og projekter – og ikke mindst også ønsker en ægte backup løsning.

Automatisk backup

Med backup funktionaliteten kan nemt vælge de mapper på sin computer man ønsker at have en backup af. Herefter overvåger programmet automatisk de valgte mapper og sørger for der altid er en kopi gemt på internettet. Man kan også vælge specifikke tidspunkter / dage hvor backup foretages. Backuppen gemmer endda flere fil-revisioner, så overskriver du f.eks. et dokument med ændringer, så kan tidligere versioner også genskabes senere. Første gang kan det selvfølgelig tage noget tid at uploade alle sine valgte data afhængig af internet hastighed og mængde, men herefter er det kun ændringerne der uploades og man mærker derfor intet til det i det daglige.

Netop backup funktionen er den væsentlige forskel fra de mangle andre online drev løsninger ala Microsoft OneDrive, Google Drive, Dropbox osv. – De giver nemlig en falsk tryghed. Ja, du har da dine data gemt på nettet, og måske også en lokal kopi, men får du slettet noget ved en fejl, så synkroniserer de jo! – og dermed slettes data jo både online og offline.

Online skydrev

Udover backup funktionen får man også et online/sky/cloud lager med op til ubegrænset kapacitet til brug på et ubegrænset antal enheder. Dette kan man bruge til alm. online/offline lagerplads og dermed have filerne tilgængeligt på alle sine andre computere, online (via alm browser) og smartphone/tablets osv. Drevet ligger blot som en genvej i Stifinder på computeren, hvor man så bare opretter filer og mapper på helt normalvis, som hvis man gemte på egen PC. Et flueben vil indikere når filer/mapperne er synkroniseret online.

Der gemmes ligeledes flere versioner af filerne på ubegrænset tid, så hvis man ved et uheld får overskrevet nogle dokumenter, eller blot ønsker at genkalde en tidligere version, så vil de altså her kunne genetableres igen. Ryger hele computeren/harddisken og dermed alle ens data, så kan filerne stadig tilgås på internettet. Når man så får systemet op at køre igen, kan man med programmet nemt genetablere alle sine mapper som før nedbruddet.

Det er ligeledes muligt at billeder man tager med sin Smartphone/iPhone automatisk uploades til online drevet. Herudover kan man også dele filer/mapper med andre – også selvom de ikke selv Onlime kunder.

Kom i gang FØR skaden er sket!

I mit arbejde har jeg jævnligt computere på operationsbordet som enten har fået virus eller er gået i stykker. Et klassisk spørgsmål er altid “Kan mine data reddes?”. Utroligt mange har aldrig rigtig fået taget stilling til backup – selv i mange virksomheder. I bedste fald har man måske kopieret noget over på en USB pen/ekstern harddisk, men man får det bare ikke gjort regelmæssigt – og så hjælper det jo stadig ikke mod tyveri, brand og defekt.

Hvis man søger en hurtig, sikker og ægte online backup + online drev løsning med ubegrænset kapacitet til en spiselig pris – kan jeg på det varmeste anbefale løsningen fra danske Onlime.

RABATKODE 2024: Onlime10Backup (10% rabat på Onlime backup abonnement)
Opret den gratis Onlime løsning og benyt rabatkoden ved efterfølgende opgradering.

(Artiklen kan indeholde reklame/rabatkoder/tilbud. Jeg er ikke associeret med Onlime / Jottacloud)

Senest opdateret den 27. maj 2024