Test af online backup samt cloud-/skydrev fra det danske firma ‘Onlime‘. Kan de være med i kampen om ikke blot at at beskytte vores værdifulde data, men også at gøre dem nemt tilgængelige overalt til den rigtige pris.

Sikkerhedskopiering og filsynkronisering via skyen

Sikkerhedskopiering og filsynkronisering via internettet/skyen er i kraftig vækst i disse år. Der findes flere spillere på markedet, og endda nogle udmærket gratis løsninger. Typisk er kapacitet og funktioner dog rimelig begrænset i gratis udgaverne – Formålet er naturligvis at lokke dig over på en betalingsudgave, når du først er blevet afhængig.

Undertegnet har selv benyttet de fleste; Microsoft OneDrive, Dropbox, Google Drev m.fl. De fungerer alle overordnet fint efter hensigten, men en komplet online backup og filsynkronisering løsning er de ikke. Et grundlæggende problem med disse tjenester er, at de reelt ikke fungerer som backup – for sletter du f.eks. nogle filer ved en fejl, så kan de typisk kun gendannes i op til 30 dage efter – og man opdager som regel først de er forsvundet, den dag man skal bruge dem. Sekundært, så er gratis kapaciteten ret begrænset, så ønsker du mere plads, bør man derfor lige kigge nærmere på andre betalingsalternativer, før man blot svinger kreditkortet og køber sig til ekstra lagerkapacitet. Sidst men ikke mindst, så bruger både Microsoft og Google dine data informationer til at “lære dig bedre at kende” for dermed at kunne målrette reklamer osv. – Med andre ord; DU er en del af produktet!

En komplet privat og professionel online backup og filsynkronisering løsning for hele familien eller virksomheder behøver dog ikke længere at koste mere end hvad en simpel betalingsløsning fra f.eks. Dropbox koster.

Netop en pris-stærk, helt privat og reel backup strategi med fil synkronisering mellem de forskellige enheder i virksomheden og privaten er hvad undertegnet søgte. Efter en del test af forskellige løsninger er valget faldet på det danske firma Onlime.

Onlime Backup – Dansk firma med et tvist

At “outsource” sin data til et firma i skyen er noget af en tillidssag. Det er ikke hvem som helst jeg overdrager ansvaret for mine data til, og derfor skulle der lige laves lidt baggrundstjek…

Onlime er et dansk firma etableret i 2012, så bliver man kunde her får man udover en dansk software platform også dansk support med om nødvendigt. Alene dette er jo et stort plus i forhold til at springe på en udenlandsk løsning, men kan Onlime nu også håndtere mine data forsvarligt?

Hvor Onlime i starten kørte på den engelske backup gigant LiveDrive’s system, så er de for år tilbage gået over til at køre på en nyere og bedre platform fra det norske selskab Jottacloud. Det giver en række nye muligheder og fordele hvor de største klart er:

  • Alle data er udelukkende lageret i krypteret datacenter i Norge og altså dermed omfattet af måske verdens strengeste persondata / privatliv lovgivning. Stort set alle andre større online backup/skydrev løsninger, herunder de ovenover nævnte, er primært lageret og kontrolleret af amerikanske virksomheder. Det er her meget uklart hvor meget myndighederne, NSA og udbyderne selv kigger med i dine filer (for overvågning samt reklame målretning). Personligt synes jeg ikke mine personlige data vedrører andre, bare fordi jeg ønsker backup/drev eksternt i skyen.
  • Hastighed! Synkronisering (både upload og download) går MEGET hurtigere via Onlime / Jottacloud end jeg har oplevet andre steder. Internet trafikken til Norge er ikke særlig presset, og der er topmoderne datacentre. Så det er her muligt at opnå høje overførselshastigheder både op og ned. De “store” platforme er typisk ret langsomme især til lidt større datamængder, da de aktivt begrænser hastigheden for at kunne betjene mange kunder i hele verden.

Så med Onlime handler man altså med en dansk virksomhed, men alle ens værdifulde data kører via den sikre og veletableret norske online backup platform Jottacloud.

Onlime Ubegrænset Backup og online skydrev

Onlime har sammensat deres sortiment meget enkelt, så man skal ikke tage stilling til en masse forskellige pakker og tilkøb. Vil man bare i gang (eller prøve det af), så er der 5Gb gratis uden tidsbegrænsing. Vælger man efterfølgende betalingsudgaven til pt. 890,- årligt (spar 10% med rabatkoden: Onlime10Backup), så får man her ubegrænset kapacitet på både backup delen samt online drevet og på ubegrænset antal enheder, så bliver det altså ikke nemmere.

Vælger man en Familiekonto, så får man her 5 helt individuelle konti til kr. 1390,- årligt (spar ligeledes 10% med rabatkoden) og med hele 5Tb (5000Gb) plads. Altså ved blot 2 brugere er denne rentabel!

Begge pakker inkluderer ligeledes adgang til Microsoft Office Online (Word, Excel, Powerpoint i browseren).

Vælger man en erhvervsløsning, kan man her oprette underbrugere og administrere deres forbrug og deling mv. Det er ideelt, hvis man er flere medarbejdere og ligeledes vil samarbejde i dele-mapper, dokumenter og projekter osv.

Ubegrænset Automatisk backup

Med backup funktionaliteten kan nemt vælge de mapper på sin computer man ønsker at have en backup af. Herefter overvåger programmet automatisk de valgte mapper og sørger for der altid er en kopi gemt på internettet. Alternativt kan man vælge specifikke tidspunkter/dage hvor dette skal foretages. Første gang kan det selvfølgelig tage noget tid at uploade alle sine valgte data afhængig af sin internet hastighed og mængde, men herefter er det kun ændringerne der uploades og man mærker intet til det.

Netop backup funktionen er den væsentlige forskel fra de mangle andre online drev løsninger ala Microsoft OneDrive, Google Drive, Dropbox osv. – De giver nemlig en lidt falsk tryghed. Ja, du har da dine data på nettet, og måske også en lokal kopi, men sletter du noget ved en fejl, så synkroniserer de jo! – og dermed slettes data også på online drevene.

Ubegrænset Online skydrev

Udover backup funktionen får man også et Jottacloud online/sky lager med ubegrænset kapacitet til brug på et ubegrænset antal enheder. Dette kan man bruge til alm. online/offline lagerplads og dermed have filerne tilgængeligt på alle sine andre computere, online (via alm browser) og smartphone/tablets osv. Drevet ligger blot som en genvej i Stifinder på computeren, hvor man så bare opretter filer og mapper på helt normalvis, som hvis man gemte på egen PC. Et flueben vil indikere når filer/mapperne er synkroniseret online.

Der gemmes ligeledes flere versioner af filerne på ubegrænset tid, så hvis man ved et uheld får overskrevet nogle dokumenter, eller blot ønsker at genkalde en tidligere version, så vil de altså her kunne genetableres igen. Ryger hele computeren/harddisken og dermed alle ens data, så kan filerne stadig tilgås på internettet. Når man så får systemet op at køre igen, kan man med programmen nemt genetablere alle sine mapper som før nedbruddet.

Det er ligeledes muligt at billeder man tager med sin Smartphone/iPhone automatisk uploades til online drevet.

Kom i gang før skaden er sket!

I mit arbejde har jeg dagligt computere på operationsbordet som enten har fået virus eller er gået i stykker. Et klassisk spørgsmål er altid “Kan mine data reddes?”. Utroligt mange har aldrig rigtig fået taget stilling til backup – selv i mange virksomheder. I bedste fald har man måske kopieret noget over på en USB pen/ekstern harddisk, men man får det bare ikke gjort regelmæssigt – og så hjælper det jo stadig ikke mod tyveri, brand og defekt.

Hvis man søger en meget hurtig og sikker online backup + online drev løsning med ubegrænset kapacitet og attraktiv pris – kan jeg på det varmeste anbefale Jottacloud løsningen fra danske Onlime.

RABATKODE: Onlime10Backup (10% rabat på Onlime backup abonnement)
Opret den gratis Onlime løsning og benyt rabatkoden ved efterfølgende opgradering.

(Artiklen kan indeholde reklame/rabatkoder/tilbud. Jeg er ikke associeret med Onlime / Jottacloud)

Senest opdateret den 12. november 2021