Der er efterhånden en jungle af internet udbydere og priser, og det kan være svært at skille skidt fra kanel.

Er du på jagt efter et nyt godt og billigt internet abonnement, så er det værd at overveje om man vil have alm. fastnet bredbånd (baseret på kobber eller fibernet), eller om man vil have internet via luften (typisk 4G mobil internet).

Fibernet baseret internet bredbånd

Fibernet baseret internet kan levere de bedste internet hastigheder i dag, takket være de efterhånden mange fibernet kabler der de seneste år er lagt ned i jorden. Disse bruges ligeledes også i stigende omfang til at kunne levere TV signaler. Desværre er hele Danmark ikke dækket af fibernet endnu. Så det er en forudsætning, at du har fiber kabler i jorden ved din bopæl for at kunne få hurtigt fibernet. Ofte ligges fiber kablerne ned af de forskellige leverandører selv, og dermed kan man være låst til en specifik udbyder – hvis de ikke har aftaler med andre udbydere.

Fibernet er typisk flatrate baseret (ubegrænset forbrug), og udmærker sig iøvrigt ved også at have høje upload hastigheder – og altså ikke kun hurtigt download. Desuden meget lav ping, hvilket er en fordel ved online gaming.

Populære fibernet baseret udbydere:
Hiper (Fibernet Bredbånd) – HØJ TRUSTPILOT SCORE (>4,5/5)
FastSpeed (Fibernet Bredbånd, TV) – HØJ TRUSTPILOT SCORE (>4,5/5)
Waoo (Fibernet Bredbånd, TV)

4G/5G luftbaseret mobil bredbånd / Mobil telefoni

Luftbaseret internet er i dag primært baseret på enten 4G eller 5G teknologi, hvor 5G er er det hurtigste, men også dyreste. Det kræver dog god signalkvalitet til en mast, og dette kan dermed svinge meget afhængig af hvor man befinder sig samt belastning. Typisk er mobil netværk dækningen bedst i by zonerne. Der er ligeledes flere 4G/5G operatører, hvorfor man f.eks. kan opleve at have god 4G/5G hastighed via f.eks. TDC og knap så god dækning der hvor man bor via selskabet 3 og omvendt. Skal man derfor primært bruge internet forbindelsen derhjemme, er det værd lige at undersøge dæknings kvaliteten i sit område på udbyderens hjemmeside.

Typisk er 4G/5G mobil bredbånd kædet sammen med mobil telefoni og disse abonnementer (Se sammenligning af mobilabonnementer her). Man kan dog sagtens også få et selvstændigt 4G/5G Mobil Internet abonnement og benytte dette med et USB Modem (som sættes i en PC og dermed får internet adgang) eller via en 4G/5G Router (så man kan tilkoble alt sit udstyr via netværkskabler og Wi-fi).

Mange af disse 4G/5G Mobil data abonnementer er ikke Flat-rate (ikke ubegrænset forbrug), dvs. man betaler for X antal Gb forbrug pr. måned. Især film og musik streaming trækker ens forbrug op, hvor imod almindelig surfing, facebook osv ikke forbruger meget.

Oister har dog i dag et ret attraktivt 4G / 5G internet abonnement med Router og fri data til henholdsvis 229,- (4G) og 269,- (5G)  pr. måned. Altså kan 4G / 5G sagtens konkurrere på lige fod med de kabel baseret internet forbindelser.

Populære udbydere:
Telmore (Mobil telefoni, Mobilt 4G bredbånd) – – HØJ TRUSTPILOT SCORE (>4/5)

CBB (Mobil telefoni, Mobilt 4G bredbånd) – – HØJ TRUSTPILOT SCORE (>4/5)
OiSTER (Mobil telefoni, Mobilt 4G bredbånd) – HØJ TRUSTPILOT SCORE (>4/5)
3.dk (Bredbånd, Mobil telefoni, Mobilt 4G bredbånd)

Kobber baseret xDSL internet bredbånd

Kobber baseret internet får man typisk via et stik/telefonstik i væggen og altså via det landsdækkende net at kobberkabler i jorden, som oprindelig blev nedgravet til brug for traditionel fastnet telefoni.

ADSL/VDSL (xDSL) internet forbindelser kaldes disse typisk, og man får som regel en trådløs router med fra udbyderen, så man dermed både kan tilslutte udstyr via alm. netværkskabler og ligeledes trådløst via Wi-Fi derhjemme.

Kobber baseret forbindelser har begrænset hastigheder, typisk mellem 5-70Mbit, relateret til kobber kvaliteten i jorden samt afstanden til centralen. Udbyderen kan som regel måle sig frem til hvilken hastigheder adressen kan forsynes med. Denne type forbindelse er ikke længere så udbredte, og forventes gradvist udfaset til fordel for Fiber/Coax internet forbindelser.


Hård kamp om internet / mobil kunderne

Ofte er der penge at spare ved at samle flere løsninger hos samme udbyder, f.eks. mobil telefoni, internet forbindelse og evt. TV m.m.

Har du været hos den samme leverandør i mange år, så var det måske også på tide lige at kigge nærmere på hvad du betaler og hvad de tilbyder i dag. Det er nemlig ikke en selvfølge, at du automatisk ryger over på nye lavere priser og produkter.

Jeg vil gerne slå et slag for Hiper og FastSpeed, som begge er store på Fiber samt Oister, som er prisstærke på 4G/5G. De satser aggressivt på at værge kunder med deres enkle koncept om maksimal internet hastighed til fast pris og har en generel høj trustpilot score.


Sammenlign Internet udbydernes priser:

I nedenstående guide kan du sammenligne forskellige internet abonnement priser. Er du mere interesseret i mobilabonnementer (taletid & data), så se i stedet prissammenligningen af mobilabonnementer her!.

(Sammenligningen indeholder reklame, og lister ikke nødvendigvis samtlige aktører/tilbud på markedet)

Senest opdateret den 7. marts 2024