At finde det bedste eller billigste webhotel til sit website, e-mail eller webshop her i 2021, kan være lidt af en jungle. Antallet af udbydere er uoverskueligt og priserne svinger lige fra nogle få kroner til flere hundrede pr. måned.

De fleste udbydere lover naturligvis guld og grønne skove, men problemet er jo, at man reelt først ved, om de kan levere den forventede vare, EFTER man har valgt dem…

Ikke altid sammenhæng mellem pris og kvalitet på webhoteller!

Jeg har igennem de sidste +15 år stiftet bekendskab med en stor del af de danske webhotel udbydere. Dels med egne drevne websites, men også via de kunder / projekter jeg arbejder med i det daglige.

Som fællesnævner har jeg gang på gang oplevet, at der ikke nødvendigvis er nogen sammenhæng mellem pris og kvalitet. Jeg kan stadig blive overrasket over hvor meget funktionalitet, hastighed og stabilitet man kan få for lidt ussel mammon, og jeg kan stadig blive overrasket over hvor tit jeg oplever kunder, som betaler kassen for helt basal funktionalitet.

Er det nu smart at lade leverandøren stå for webhostingen?

Et klassisk eksempel er, at hvis man køber en website/webshop løsning hos et firma, så står de typisk også efterfølgende selv for hostingen. Firmaet har som regel ikke selv drift af webhotel, men har så en partner/forhandler aftale med et webhotel, alternativt har sin egen server stående hos webhotellet. Uanset hvad, er man næsten altid garanteret en ret høj abonnement pris og lavt feature/service niveau med denne løsning.

Det er endda meget normalt, at du ikke har adgang til eget kontrolpanel, hvor du kan oprette e-mail adresser osv. Dels fordi, at har de egen server stående, så bruges der ikke det vilde krudt på at spække den med funktioner og formegentlig bliver den også kun sjældent opdateret. De kan også ligefrem have en interesse i, så vidt muligt, at sløre hvem der reelt hoster projektet, for at kamuflere den voldsomme tillægspris de opkræver i abonnement. Sidst men ikke mindst, så er man som regel stavnsbundet til sin leverandør, hvad angår fremtidige behov, opdateringer, support og udvidelser osv. – Det kan blive en ganske god forretning, for leverandøren altså…!

Skal jeg så bare vælge det billigste webhotel?

Du skal først og fremmest gøre op med dig selv hvad det reelt er du ønsker og hvor teknisk kyndig du selv er. Høj oppetid, stabilitet og hastighed er naturligvis en selvfølge – Har du brug for hjælp og support, er det især her de helt billige webhotel løsninger adskiller sig fra de lidt dyrere. De billige løsninger tilbyder som regel kun e-mail/chat support i et begrænset omfang, hvor du med de noget dyrere løsninger ofte også har mulighed for telefon support.

Kan du leve uden telefon support, så vil jeg sige at de fleste almindelige websites og webshops sagtens kan ligge på et webhotel til under 100,- pr. måned. Ja, jeg vil endda gå så langt som til at sige, at man ofte kan klare sig for 20-50,- pr. måned for et stabilt webhotel med et relativt beskedent antal besøgende samtidigt. Det skal være en ret kompleks løsning og/eller større webshop med temmelig mange besøgende samtidig, før behovet for de helt store hosting løsninger er nødvendige.

Jeg har efterhånden oprettet samt flyttet mange websites og webshops væk fra hosting løsninger til 200-500,- pr. mdr. og ned til 20-100,- kr. løsninger, og stadig opnået både bedre stabilitet, hastighed og ikke mindst features. Ja, faktisk oplever jeg ofte også bedre support / svar-tid fra nogle af de billigere udbydere. Der er ganske enkelt mere kamp om kunderne i dette segment.

De dyrere webhoteller retfærdiggør naturligvis deres højere prisniveau med bedre support, oppetider, hastigheder og service – men udover tlf. supporten (som ikke nødvendigvis er lig med bedre/hurtigere løsning på et given problem), så har jeg personligt endnu til gode at se bedre oppetider, hastigheder og features som på nogen måde kan retfærdiggøre 10-50x højere priser. Både hardware og internet forbindelser er i dag så billige, at man ikke behøver at presse kapaciteten til det yderste. Mange af webhotel udbyderne, billige som dyre, ligger ovenikøbet placeret i de samme datacentre, så den egentlige drift og sikkerhed er grundlæggende i de samme hænder.

De bedste og billigste webhotel favoritter…

Tidligere var favoritten Meebox og Simply (tidligere kaldet UnoEuro). Efter Meebox (og nu også Surftown) er blevet overtaget af Simply.com, får man nu her det bedste fra begge verdener. Omend hosting priserne generelt er steget overalt de senere år, så ligger Simply.com fortsat på niveau med mange af de øvrige billige webhotel udbydere. De har gennemgående ret gode specifikationer, features, hastighed, stabilitet og ikke mindst et meget brugervenligt kontrolpanel på dansk. Dette underbygges også af deres høje kundetilfredshed (4.8/5 på Trustpilot). Desuden har Simply.com også en heftig Pro Suite og Enterprise Suite til større/tungere sites inkl. telefonsupport. Man kan nemt ned-/opgradere løbende efter behov via deres kontrolpanel uden nedetid.

Simply benytter ikke cPanel (kontrolpanel) som mange foretrækker eller bare er vant til at bruge. Med cPanel kan man stort set styre og konfigurere alt der har med domæne, DNS og webhosting at gøre selv. Vil man gerne have cPanel, er de bedste webhotel kandidater her cHosting, e-studio samt Nordicway som tilbyder cPanel på alle webhotel pakker. Både cHosting, e-studio og Nordicway er alle klippestabile, hurtige og kunderne kvitterer også med en MEGET høj kundetilfredshed (4.8/5 på Trustpilot). Prisniveauet ligger nogenlunde på linje med Simply.com, og med cPanel er tilpasningsmulighederne helt optimale, omend lidt mere teknisk krævende.

cHosting’s ‘Professionelle’ webhoteller imponerer desuden til de større / tungere websites med mange kontinuerligt besøgende. Her kan man også nemt ned/opgradere løbende, så man skal altså ikke jage ny host løbende i takt med behovet måtte ændre sig.

Man kan administrere stort set alt via Nordicway, e-studio og cHosting’s cPanel baseret kontrolpanel. Chosting og e-studio har desuden Softaculous 1-click installer med flere hundrede populære open source systemer, webshops, blogs, sites, fora og scripts mv. fungerer bare. Så bliver det altså ikke nemmere at installere, teste, opdatere, vedligeholde og endda sikkerhedskopiere / gendanne sine websites. Alene denne funktionalitet kan spare mange arbejdstimer løbende!

Både Simply, Nordicway og cHosting benytter i øvrigt alle SSD diske (Solid State Drive), og altså ikke de langsommere og noget billigere traditionelle mekaniske harddiske. Selv med ‘Standard’ webhotellerne får man altså nu her adgang til hurtig SSD lagring!

One.com er ligeledes en ret stor og populær webhotel udbyder med attraktive priser – og med en smart/nem mulighed for at tilkoble Office 365 abonnement på. De har ligesom Simply.com deres helt eget kontrolpanel på dansk. Det er ret brugervenligt, logisk opbygget og indeholder de forventede indstillinger.

Hostinger er en relativ ny webhost udbyder her i Danmark, men har faktisk eksisteret siden 2004. Hostinger har mange millioner brugere og er til stede i mere end 170 lande, herunder Danmark. Priserne er meget attraktive, og de scorer generelt godt på kundetilfredsheden, men synes dog det svinger lidt på Trustpilot herhjemme.

Er telefonsupport/-kontakt vigtigt (uden at blive flået), skal man kigge nærmere på DanDomain, Simply.com (Pro & Enterprise) og e-studio (ePremium & eBusiness). Her får man den høje teknisk kvalitet samt telefonsupport inkluderet til de umiddelbart bedste priser.

Er man på jagt efter et køreklart og brugervenligt hosted “outsourcet” webshop / shopsystem / hjemmeside, hvor man ikke selv skal slås med teknikken, kodning og opdateringer mv., så skal man helt klart kigge nærmere på Dandomain og ScanNet webshop / CMS / hjemmeside systemerne. Begge firmaer har igennem mange år udviklet sig til branchens mest populære og brugervenlige køreklare shopsystemer. De benyttes endda af flere store/kendte webshop virksomheder i dag.

Skalerbar webhosting efter dit behov

Skal man køre tungere CMS systemer, blogs og webshops, eller i det hele taget forventer en vis trafik og flere besøgende af gangen, bør man altid overveje at gå et niveau op fra webhosting basis/starter abonnementerne. Udover forskellene i kapacitet/lagerplads osv., er der her typisk forskel på hvor mange RAM og CPU ressourcer der tildeles, samt hvor mange andre man deler server med. Dette har betydning for hvor hurtigt især tungere systemer kører, hastighed ved spidsbelastninger (typisk morgen/aften), samt hvor mange besøgende man kan have samtidigt uden at sløve sitet.

En ret overset fordel ved bare at gå nummeret op fra “Starter / basis” pakkerne er ligeledes, at man her slipper for at dele setup med tusindvis af “hobby” websites. Det er ofte disse der rammes af virus/hacking og benyttes til spam osv, og dermed resulterer i jævnlige server nedbrud, ustabilitet og svingende hastigheder osv.!

Man bør i dag køre HTTPS/SSL på sit site/webhotel for sikkerhed, troværdighed og bedre google/bing rangering. Både Simply.com, cHosting, Nordicway, e-studio, Dandomain og One.com tilbyder gratis HTTPS/SSL inkluderet i deres webhoteller (typisk via Let´s Encrypt).

Simply (tidligere UnoEuro) er den webhotel udbyder der aktuelt anbefales grundet kvalitet, kundetilfredshed, funktioner, telefonsupport samt billige priser. Ligeledes cHosting for deres cPanel, hastigheder / stabilitet, kundetilfredshed samt de ‘Professionelle’ hosting pakker. Som joker fremhæves Nordicway, for deres pt. attraktive prisniveau.

Aktuelle 2021 Webhotel kampagner:

  • Rabatkode: 529Y3W (Få 3 mdr. gratis webhotel hos Simply (tidligere UnoEuro))
  • Rabatkode: cHost20 (Få 20% rabat på første webhotel betaling hos cHosting)
  • Rabatkode: OKPROR (50% Rabat på ordren hos One.com!)
  • Rabat: Første år med 67% rabat (kr. 9,50 pr mdr.) hos Nordicway!

Vi forhandler/tilbyder ikke selv hosting løsninger, men henviser gerne til dem vi har bedst erfaring med. Vi stiller dog ikke krav til, at kunder skal benytte bestemte webhotel udbydere til de websites og webshops vi laver forudsat de tekniske krav er opfyldt.

(Artiklen kan indeholde reklame/rabatkoder/tilbud og inkluderer ikke nødvendigvis samtlige aktører på markedet. Artiklen opdateres i takt med evt. ændringer i aktører/anbefalinger mv.)

Senest opdateret den 9. september 2021