At finde det bedste og/eller billigste webhotel til sit website, e-mail eller webshop her i 2024, kan være noget af en jungle. Antallet af udbydere er uoverskueligt og priserne svinger lige fra nogle få kroner til flere hundrede pr. måned.

De fleste udbydere lover naturligvis guld og grønne skove, men problemet er, at man reelt først ved, om de kan levere det forventet produkt, EFTER man har valgt dem…

Ikke altid sammenhæng mellem pris og kvalitet på webhoteller!

Jeg har igennem de sidste +20 år stiftet bekendtskab med en stor del af de danske webhotel udbydere. Dels med egne drevne websites, men også via kunder / projekter jeg arbejder med i det daglige.

Som fællesnævner har jeg gang på gang oplevet, at der ikke nødvendigvis er sammenhæng mellem pris og kvalitet. Jeg kan stadig blive overrasket over hvor meget funktionalitet, hastighed og stabilitet man kan få for relativt få kroner, og jeg kan stadig blive overrasket over hvor ofte jeg oplever kunder, som betaler kassen for helt basis funktionalitet.

Er det nu smart at lade leverandøren stå for webhostingen?

Et klassisk eksempel er, at hvis man køber en website/webshop løsning hos et firma, så står de typisk også efterfølgende selv for hostingen. Firmaet har som regel ikke selv drift af webhotel, men har så en partner/forhandler aftale med et webhotel, alternativt har sin egen server stående. Uanset hvad, er man næsten altid garanteret en ret høj abonnement pris og lavt feature niveau med denne løsning.

Det er endda meget normalt, at du ikke har adgang til eget kontrolpanel, hvor du selv kan oprette e-mail adresser osv. Så kan de nemlig tage penge for løbende ændringer. Har de egen server stående, så bruges der typisk ikke det vilde krudt på at spække den med funktioner og heller ikke ualmindeligt at de kun sjældent opdateres. De kan også ligefrem have en interesse i, så vidt muligt, at sløre hvem der reelt hoster projektet, for at kamuflere den voldsomme tillægspris de typisk opkræver i abonnement. Sidst men ikke mindst, så er man som regel stavnsbundet til sin leverandør, hvad angår fremtidige behov, opdateringer, support og udvidelser osv. Det kan blive en ganske god forretning – for leverandøren altså!

Skal jeg så bare vælge det billigste webhotel?

Du skal først og fremmest gøre op med dig selv hvad det reelt er du ønsker og hvor teknisk kyndig du selv er. Høj oppetid, stabilitet og hastighed er naturligvis en selvfølge – Har du brug for hjælp og support, er det især her de helt billige webhotel løsninger adskiller sig fra de lidt dyrere. De billige løsninger tilbyder som regel kun e-mail/chat support i et begrænset omfang, hvor du med de noget dyrere løsninger ofte også har mulighed for telefon support.

Kan du leve uden telefon support, så vil jeg sige at de fleste almindelige websites og webshops sagtens kan ligge på et webhotel til under 75,- pr. måned, hvis man ikke forventer voldsomt mange antal besøgende samtidigt. Det skal være en rimelig kompleks løsning og/eller større webshop med mange funktioner og besøgende samtidig, før behovet for de større hosting løsninger er nødvendige.

Jeg har efterhånden oprettet samt flyttet mange websites og webshops væk fra hosting løsninger til 200-500,- pr. mdr. og ned til under 100,- kr. løsninger, og stadig opnået både bedre stabilitet, hastighed og ikke mindst features. Ja, faktisk oplever jeg ofte også bedre support / svar-tid fra nogle af de billigere udbydere med et godt renommé. Der er ganske enkelt mere kamp om kunderne i dette segment.

De dyrere webhoteller retfærdiggør ofte deres højere prisniveau med bedre support, hastigheder, kapacitet og service – men udover tlf. supporten (som ikke nødvendigvis er lig med bedre/hurtigere løsning på et given problem), så har jeg personligt endnu til gode at se bedre oppetider, hastigheder og features som på nogen måde kan retfærdiggøre 10-20 gange højere priser. Både hardware og internet forbindelser er i dag så billige, at man ikke behøver at presse kapaciteten til det yderste. Mange af webhotel udbyderne, billige som dyre, ligger ovenikøbet placeret i de samme datacentre, så den egentlige drift og sikkerhed grundlæggende er i de samme hænder.

De bedste og billigste webhotel favoritter…

Tidligere var favoritten Meebox og Simply (tidligere UnoEuro). Efter Meebox (og nu også Surftown) blev overtaget af Simply.com, får man nu det bedste fra begge verdener her. Om end hosting priserne desværre generelt er steget meget de senere år, så ligger Simply.com fortsat på niveau med de øvrige store webhotel udbydere. Man kan nemt skifte imellem pakkerne uden nedetid.

Ind fra sidelinjen har andre aktører ala Nordicway opnået stor popularitet med deres enkle og prisstærke “All-inclusive” koncept. Udover stærke specifikationer (meget CPU & RAM) og høj Truspilot score (4.9/5), får man her også dansk kontrolpanel, dansk mail support, daglig backup samt gode hjælpe videoer/artikler med i pakken. Man kan desuden tilkøbe hjælp med oprettelse/flytning af WordPress sider samt yderligere ressourcer, hvis overhovedet nødvendigt.

Simply.com har gennemgående også ret gode specifikationer, features, hastighed og stabilitet (afhængig af pakke) samt ikke mindst et MEGET brugervenligt kontrolpanel på dansk. Dette underbygges også af deres tårnhøje kundetilfredshed (4.8/5 på Trustpilot). Desuden har Simply.com også en heftig Pro Suite og Enterprise Suite til større/tungere sites inkl. telefonsupport. Man kan nemt ned-/opgradere løbende efter behov via deres kontrolpanel uden nedetid.

Simply benytter ikke cPanel (kontrolpanel) som mange foretrækker eller bare er vant til at bruge. Med cPanel kan man stort set styre og konfigurere alt der har med domæne, DNS og webhosting at gøre selv.

Vil man gerne have cPanel, er de bedste webhotel kandidater her Nordicway, cHosting, e-studio og Yayhosting som alle tilbyder cPanel i deres webhotel pakker. Både cHosting, e-studio, Yayhosting og Nordicway er alle klippestabile, hurtige og kunderne kvitterer også med høj kundetilfredshed ved valg af disse. Fælles for de lidt mindre spillere er også, at prisniveauet typisk ligger godt under Simply.com på især de mindre pakker. Med cPanel er tilpasningsmulighederne meget omfattende, om end typisk også lidt mere teknisk krævende. Er du knap så teknisk kyndig, så er Simply’s danske kontrolpanel noget mere intuitivt og brugervenligt at arbejde med.

cHosting’s ‘Professionelle’ webhoteller imponerer desuden til de større / tungere websites med mange kontinuerligt besøgende. Her kan man også nemt ned/opgradere løbende, så man skal altså ikke jage ny host løbende i takt med behovet måtte ændre sig.

Man kan administrere stort set alt via Nordicway, e-studio og cHosting’s cPanel baseret kontrolpanel. cHosting, Yayhosting og e-studio har desuden Softaculous 1-click installer med flere hundrede populære open source systemer, webshops, blogs, sites, fora og scripts mv. fungerer bare. Så bliver det altså ikke nemmere at installere, teste, opdatere, vedligeholde og endda sikkerhedskopiere / gendanne sine websites. Alene denne funktionalitet kan spare mange arbejdstimer løbende!

One.com er ligeledes en ret stor og kendt webhotel udbyder med attraktive priser – og med en smart/nem mulighed for at tilkoble Microsoft Office 365 abonnement på. De kører også med deres eget kontrolpanel på dansk. Det er ret brugervenligt, logisk opbygget og indeholder de forventede indstillinger og tilbyder typisk væsentlig mere lagerkapacitet end de øvrige spillere. Særligt skal fremhæves deres Entusiast/Guru pakker, som understøtter op 5-10 individuelle hjemmesider og med hele 200Gb/750Gb i én samlet pakke. Bum!

Netgiganten er en dansk webhotel udbyder, som efterhånden har opbygget sig et godt kunde renommé, takket være god/tålmodig kundeservice og ret attraktive priser. De udemærker sig ligeledes med et Mailhotel, hvor man fra blot 9,- pr./mdr., kan få sit eget e-mail domæne samt webmail med kalender, hvis man ikke har behov for hjemmeside. Kontrolpanelet er dansk og overskueligt, og de har samtidig daglig backup samt en 1-click installer til mere end 400 web-systemer. Deres Basis og Pro webhoteller er pt. de mest populære.

Er telefonsupport/-kontakt vigtigt (uden at blive flået), skal man kigge nærmere på DanDomain, Simply.com (Pro & Enterprise) og e-studio (ePremium & eBusiness). Her får man den høje teknisk kvalitet samt telefonsupport inkluderet til de umiddelbart bedste priser.

Er man på jagt efter et køreklart og brugervenligt hosted “outsourcet” webshop / shopsystem / hjemmeside, hvor man ikke selv skal slås med teknikken, kodning og opdateringer mv., så er det Dandomain og ScanNet webshop / CMS / hjemmeside systemerne man skal kigge nærmere på. Begge firmaer har igennem mange år udviklet sig til branchens mest populære og brugervenlige køreklare shopsystemer. De benyttes endda af flere store/kendte webshop virksomheder i dag.

Skalerbar webhosting efter dit behov

Skal man køre tungere CMS systemer, blogs og webshops, eller i det hele taget forventer en vis trafik og mange besøgende af gangen, bør man altid overveje at gå et niveau op fra webhosting basis/starter abonnementerne. Udover forskellene i kapacitet/lagerplads osv., er der her typisk forskel på hvor mange RAM og CPU ressourcer der tildeles, samt hvor mange andre man deler server med. Dette har betydning for hvor hurtigt især tungere systemer kører, hastighed ved spidsbelastninger (typisk morgen/aften), samt hvor mange besøgende man kan have samtidigt uden at sløve sitet.

En ret overset fordel ved bare at gå nummeret op fra “Starter / basis” pakkerne er ligeledes, at man her slipper for at dele setup med tusindvis af “hobby” websites. Det er ofte disse der rammes af virus/hacking og benyttes til spam osv, og dermed resulterer i jævnlige server nedbrud, ustabilitet og svingende hastigheder osv.!

Nordicway er den webhoteludbyder der aktuelt anbefales grundet den omfattende og billige “all-inclusive” pakke med cPanel, daglig backup samt høje kundetilfredshed. Sekundært Simply.com grundet deres størrelse, høje kvalitet, kundetilfredshed, oppetid samt brugervenlige kontrolpanel og mulighed for telefonsupport. Som joker fremhæves cHosting for deres cPanel, hastigheder, høje kundetilfredshed samt heftige ‘Professionelle’ pakker.

Aktuelle 2024 Webhotel kampagner / rabatkoder:

  • Rabatkode: 529Y3W (3 mdr. ekstra gratis webhotel hos Simply)
  • Rabatkode: cHost20 (20% rabat på første webhotel betaling hos cHosting)
  • Rabat: Første år med 67% rabat (kun kr. 9,50 pr. mdr.) hos Nordicway!

Vi forhandler/tilbyder ikke selv hosting løsninger, men henviser gerne til dem vi har bedst erfaring med. Vi stiller dog ikke krav til, at kunder skal benytte bestemte webhotel udbydere til de websites og webshops vi laver forudsat de tekniske krav er opfyldt.

Se evt. artiklen “Webhotel – Den ultimative guide & oversigt” med de 10 mest populære webhoteller med højeste kundetilfredshed.

(Artiklen kan indeholde reklame/rabatkoder/tilbud og omfatter ikke nødvendigvis samtlige aktører på markedet. Artiklen opdateres i takt med evt. ændringer i aktører/anbefalinger mv.)

Senest opdateret den 27. maj 2024