Få fart på dit hjemmenetværk!

Senest opdateret: 12. februar 2020

Her i 2020 overvejer de færreste nok at trække netværkskabler rundt i hele huset for at skabe et hurtigt hjemmenetværk. De fleste kaster sig hellere ud i de populære trådløse Wi-Fi netværk. Det er også umiddelbart nemmere og rigeligt til almindelig internet surfing, men når det drejer sig om overførsel af større mængder data mellem computerne i huset, Full-HD / 4K video streaming og lavere ping tider (hurtig respons i f.eks. online gaming), så begynder det trådløse netværk ofte at komme til kort. Især i de rum, hvor Wi-Fi signalet er knapt så godt.

Med gigabit LAN – 1000 Mbps – kommer der virkelig fart på hjemmenetværket! Så taler vi pludselig om overførselshastigheder mellem computere, medieafspillere og netværksdrev på hele 50-60 MB per sekund, og endda mere. Så er det pludselig ikke længere netværket som sætter begrænsningerne, men derimod den tilsluttet hardware!

Sådan booster du nemmest dit hjemmenetværk

Dette er et eksempel på en simpel opsætning. Vi har to computere og begge tilsluttes til en Router via netværkskabel. De fleste bredbånd routere, i den billigere ende, kan ikke overføre mere end max. 100 Mbps via den indbyggede 4-port switch. Dette vil dog typisk stadig være hurtigere og mere stabilt end ved trådløs Wi-fi opkobling.

Ældre PC’ere har måske også kun 100Mbit netkort indbygget, som kan levere en maksimal hastighed på 11-12 MB per sekund. Det er måske langt hen af vejen nok til at streame musik og film (HD 720p/1080p), men når det kommer til overførsel af flere gigabytes data på kortest mulige tid, er det selvfølgelig ikke optimalt.

Når du læser PC annoncer, skal du derfor være opmærksom på følgende: “Ethernet”  betyder typisk 10 Mbps (10BASE-T), “Fast Ethernet” er 100 Mbps (100BASE-T), og “Gigabit Ethernet” er 1000 Mbps (1000BASE-T). Gb LAN, Gigabit LAN og lignende betegnelser betyder det samme.

Vores to maskiner er her af nyere årgang, og har derfor også Gigabit netværkskort (max 1000 Mbps) samt hurtige SSD harddiske indbygget. Flaskehalsen ligger dermed nu i bredbånds routeren (max 100Mbps) og/eller Wi-Fi forbindelsen, så for at øge netværk hastigheden er vi derfor nødt til at vælge én af 2 løsninger:

 1. Erstatte Routeren med en bedre, som er udstyret med Gigabit switch.
 2. Købe en løs Gigabit switch og tilslutte begge computere + Router til denne.

LAN-2Løsning 2 vil oftest være den billigste løsning! Ikke mindst fordi mange typisk får deres Router leveret fra internet udbyderen, så det kan give nogle tekniske udfordringer at erstatte/supplere den med en egen indkøbt Router.

En D-Link/Linksys/ZyXEL/TP-Link 8-16 ports Gigabit Switch (Wupti) i 250-700,- lejet opfylder de flestes behov. Undgå de billigste modeller, men heller ikke nødvendigt at gå op i de helt dyre switches, med mindre man har brug for flere porte og/eller forventer meget samtidig trafik eller ønsker PoE (Power over Ethernet = Strømføring i kablerne).

Ganske nemt at sætte et netværk op

Switchens opgave er ganske enkelt at fungere som et vejkryds. Man tilslutter blot sine netværksenheder og der kræves absolut ingen konfiguration – blot et netværkskabel imellem enhederne. Det vil fortsat være Routeren som tager sig af at tildele IP adresser til computerne og få dem online osv. Routeren kræver heller ikke ændringer i opsætningen, når man tilføjer en Switch til hjemmenetværket.

Vupti! – så er hastigheden mellem de to computere i teorien nu op til 10-doblet. I praksis vil man ofte kunne forvente 5-6 gange hurtigere end før.

Hastigheden mellem Switchen og Routeren er stadig max 100 Mbps (hvis routeren ikke har Gigabit switch/porte), men da det jo kun er internet-trafikken som går igennem routeren, er det mere end rigeligt for de flestes internet forbindelser. Ihvertfald endnu!

Denne løsning er også egnet til at få bedre og hurtigere netværk i større huse / flere etager, da man ved at trække et enkelt netværkskabel mellem internet Routeren og til en Switch på f.eks. første salen får udvidet sit hjemmenetværk. Til switchen kan man så ligeledes tilslutte endnu en trådløs Router ( som Accesspoint), og dermed opnå et væsentlig bedre Wi-Fi signal, fremfor at skulle transmittere igennem vægge/etageadskillelse (Se ligeledes artiklen om udfordringer med Wi-Fi Netværk her)

Den store udfordring – netværkskablerne!

Mange er nok rimelig tilbageholdende med at trække netværkskabler rundt i huset, da det jo indebærer noget planlægning og arbejde, hvis det også helst skal se godt ud. Der findes dog diverse kabel skjulere på markedet, så det kan sagtens gøres relativt diskret, uden at skulle løbe inde i væggene.

Mange typer netværkskabel: CAT5, CAT6, CAT7

Man tager i dag primært udgangspunkt i 5 typer af netværkskabler: kategori 5, kategori 5E og kategori 6, kategori 6A, kategori 7 (også betegnet CAT5, CAT5ECAT6, CAT6A og CAT7 ). Alle består af otte tråde, som er snoet parvis (“twisted pair“), men mens CAT5 primært er beregnet til hastigheder på op til 100 megabit per sekund (12,5 MB), så understøtter CAT5E & CAT6 hastigheder på op til 1000 megabit per sekund (125 MB ) – også kaldet 1 Gigabit. Derfor er det naturligvis anbefalet, at bruge CAT5E/CAT6 kabler i et gigabit netværk. CAT6A og CAT7 understøtter op til 10Gbit/s, men de er dyrere, tykkere og stivere – og der går trods alt nok længe, om overhovedet, før vi ser forbruger udstyr og hjem der udnytter dette.

CAT5E er et prisstærkt kabel med Gigabit certificering. Det er nok den kabeltype som pt. er mest udbredt grundet pris/ydelses forholdet. CAT6/CAT6a bør dog overvejes, hvis pris(forskellen) ikke betyder det store (Du kan typisk købe væsentligt bedre og billigere kabler på nettet hos specialiseret forhandlere – kan her anbefale Kabelmix.dk)

I praksis er det tvivlsomt om man overhovedet vil opleve nogen hastighedsforskelle mellem CAT5E og CAT6 i kabeltræk op til de anbefalet max 100mtr., da begge kategorier er Gigabit certificeret. En højere CAT kategori giver dog også forbedret afskærmning.

Netværkskabler kan købes i mange forskellige længder, klar til brug med stik, men kan også købes i hele ruller. Netværkskabel på rulle findes både i en blød og hård type. Den bløde er identisk med de fleste færdigsamlede kabler og er dermed relativt fleksible og kan  nemt bøhjes/vrides mv. (patch kabel). Den hårde type er mere stiv i det, og har typisk også kraftigere kobber ledere, og er dermed den foretrukne til længere kabeltræk i f.eks. kabelbakker, rør og vægge osv.

Sidst, men ikke mindst vil du også støde på begreber som UTP (Unshielded Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) og S/FTP (Shielded and Foiled Twisted Pair) m.fl. som er henholdsvis uskærmet (UTP) samt forskellige varianter af afskærmet kabler. Som udgangspunkt er UTP-kablerne de mest almindelig brugte og også de billigste og nemmeste at arbejde med (mere fleksible). Det kan diskuteres til uendelighed om det reelt giver nogen forskel, men for almindelige husstande er det helt unødvendigt med elektromagnetisk (EMI) afskærmning. Der er endda risiko for at skærmede kabler vil have en negativ effekt (agere som en antenne), hvis hele netværket/jordingen ikke er helt korrekt. Som udgangspunkt bør man bare holde sig til UTP-kablerne til alm. hjemmenetværk.

Vælger man at købe kabel på rulle, så skal man selvfølgelig være opmærksom på, at man også selv skal montere netværksstik (RJ-45) og evt. beskyttelseskapper (Kabelmix.dk).crimptang

Her benyttes en speciel netværk RJ45 Crimp tang som typisk kan købes for 50-100,- på internettet. Det er dog ikke den nemmeste opgave, at jonglere med de 8-ledere i den korrekte rækkefølge. Benytter man skærmede kabler (STP m.fl.) er det ligeledes vigtigt at afskærmningen jordes ordentligt i stikkene.

Vi tilbyder også assistance i forbindelse med etablering af både trådløse og kablet netværk samt sikkerhed og backup mv. Se evt. mere under IT-Support.

Har du problemer med hastighed, stabilitet og rækkevidde på dit trådløse hjemmenetværk, så læs også artiklen om trådløse Wi-Fi netværk.

Kunne du lide denne artikel? – Så give det til kende og/eller smid en kommentar:


Hvad er Spyware & Adware egentlig? Hvad er en computervirus egentlig?
Hvad er Spyware & Adware egentlig?
Hvad er en computervirus egentlig?


Kommentarer til “Få fart på dit hjemmenetværk!”


 1. Besvar

  Hej Morgen, har læst dine indlæg her.

  vi har en 100/20 forbindelse (og 5GHz) en enkelt router og har lige opsagt vores TV abonnement, da vi alligevel kun ser DR’s kanaler. Er 4 personer i husholdningen, og vil nu selvfølgelig komme til at streame meget mere.
  1) Vil du vurdere at forbindelsen er hurtig nok? (eller skal vi have en 1000/1000 hos Hiper?)

  Router (alm fra YouSee) stå i stueetage, vi har også TV på 1. sal. Forbindelse er virkelig dårlig, så snart man kommer derop. Har prøvet at stille eksisterende router midt i stuen, ingen virkning. (vi har varmeplader i gulvene, hvilket sikkert forstyrrer signalet en del)

  Vi er blevet anbefalet at købe router mere og et accesspoint, for at komme dette problem til livs. POE uden blæser og noget til 2.800 (lyder dyrt) og et accespoint til 1600 (lyder måske bedre)

  2) Hvad ville du anbefale? 2. Besvar

  Hej,

  Tak for et fint indlæg, selv om det ikke helt møder det jeg skal ud for:

  at grave ca. 20 meter netværkskabel ned.

  Jeg mangler at få styr på hvilket netværkskabel jeg bør anvende til dette formål. Jeg vælger nok et Cat6, men hvilket anbefaler du til nedgravning og som samtidig er til at betale??

  Jeg forventer ikke at skulle bruge kabelrør, men bruger afdækningsbånd ved nedgravningen, ca. 35 nede i jorden.

  Jeg håber nogen kan hjælpe med forslag – evt. også gerne hvor I anbefaler det købes 🙂

  Pft.


  • (Administrator)
   Besvar

   Hejsa

   Prisforskellen til CAT6 er ikke den store mere, så brug dette. Jeg ville nok selv bruge uskærmet (UTP) installationskabel (mere stift) samt trække det i rør. Udover beskyttelsen giver det jo også mulighed for nemmere at kunne trække nyt/flere kabler igennem senere uden at skulle grave det hele op igen. 3. Besvar

  Meget fin vejledning, tak for det. Findes der en form for pænt vægudtag med plads til 2 eller 3 stik, som samtidig har indbygget switch? Eller findes der pæne vægmonterede switches, der kan sættes op sammen med et udtag? Vh Bjørn  • Besvar

   Nu ledte jeg selv videre – og vil kunne leve med at bruge fx 5-ports D-Link switches, som ser ud til at være billigste løsning – med mindre du har bedre forslag. Ændrer på ledningsføringen, og så kan jeg godt gemme boksene af vejen.


   • (Administrator)
    Besvar

    Mig bekendt findes der ikke vægudtag med indbygget switch, selvom det kunne være smart nok. Udfordringen er nok at de jo fylder lidt, skal tilsluttes strøm og ventileres lidt. Mange switches kan dog godt hænge på væggen, men der skal jo fortsat et kabel til hver port. Til gengæld koster de ikke mange kroner i dag. 4. Besvar

  Jeg har ikke så meget forstand på det tekniske – så bær over med evt. dumme spørgsmål 🙂
  Men vi har “kun” en forbindelse via et gammelt telefonstik – det er den eneste mulighed der er og vi får derfor max 13/1 i huset. Men vi har så ydermere det problem at vi kun har et telefonstik i hele huset og det sidder nede i spisestuen. Men tv og computere bruges på første sal. Det betyder at vi kører trådløst (routeren står så desværre i stuen) til næsten alt – og det giver et yderligere signal tab. Jeg har så sat en STRONG i routeren i stuen og sat en extender og en STRONG på første sal så de to tv kan kables til henholdsvis extender (tv stuen) og STRONG (datterens) for at de kan holde forbindelsen. Det fungerer også sådan nogenlunde. Men PC og Ipads bliver monster langsomme fordi de kører trådløst. Og nu til de “dumme” spørgsmåål – ville det hjælpe på hastigheden og stabiliteten hvis jeg kunne trække et kabel fra routeren i stueplan op i tvstuen, sætte en switch i stuen som så kunne trække kabler ind til datterens værelse hvor jeg så ville montere et dobbelt stik så hun kan køre både tv og computer kablet og så trække et kabel til den bærbare som vi sidder med i stuen (og så bare sætte STRONG til switchen for at køre det trådløse til IPADS på første sal.) 5. Besvar

  Hej et spørgsmål til opsætning med switch, som I anbefaler.

  Hvis jeg allerede har trukket 15m kabel fra router til kælderen, kan jeg så tilslutte switche her og så videre ud til 2-3 enheder eller skal switche sidde tættere på routeren


  • (Administrator)
   Besvar

   Det kan du fint gøre! En switch behøver ikke være tæt på routeren 6. Besvar

  Hej Morgen, Jeg har waoo internet, 75/75 modem og router i en, “stuen” Icotera fiberboks – Trefor jeg har trukket et kabel cat6 fra moden/fiberboks og op til første sal. direkte i min pc, når jeg tester min forbindelse får jeg fint hul igennem, men hver anden gang timer den out, når jeg tester min ping svinger den meget. den siger at legacy er bad. Når jeg spiller online games, ryger jeg tilbage i “tiden” det vil sige, jeg spiller i 2 min og ryger 30 sek tilbage..i et blik.
  så laver jeg en internet test på waoo og andre sider, hvorpå den timer out under testen. efter nulstil af netværkskort kan jeg spille igen et par timer. jeg har skiftet kabler/genstarte routeren 100 gange, genindstalleret windows 10 for 7 gang, opdater alle mine drivers fra bundkort pro. hjemmeside. jeg er på barbund, håber du kan hjælpe mig.
  Mvh MIchael. 7. Besvar

  Jeg har for at give vores knægte en bedre og mere stabil netværk at spille på lavet et kablet netværk.
  Trukket et kabel fra min fiberboks til min Router, fra min Router til en Switch, og har derfra trukket kabler ud på værelserne. Det virker efter hensigten og måler samme up og download hastighed på yderste stik som på indgangen.
  Vi har så et par gange forsøgt at sætte en Switch efter en af udgangene, når knægtene holder lan, men det virker ikke. Switchen sender ikke noget ud til de pc’erne der bliver koblet på.
  Hvad er det lige helt nøjagtigt jeg gør forkert


  • (Administrator)
   Besvar

   Det skulle ikke være et problem at sætte flere switches i forlængelse af hinanden. De fleste nyere switches har auto mdi-x porte. Måske er den/de af ældre dato, og kræver dermed et krydset kabel for at kunne kobles sammen. Ellers ikke lige nogen bud… 8. Besvar

  Hej.
  Vi er rendt ind i et problem i vores husstand. Når vi spiller online på vores ps4 i stuen( som er forbundet med kabel til vores router d-link dir890) og der samtidigt bliver streamet youtube/netflix på vores ipad mini, så lagger, hakker spillet. Skal siges vi har en 50/50 fiber forbindelse. Har forsøgt med og skifte kanaler og skifte mellem 2,4 og 5ghz på ipad, men intet hjælper, Ipad’en kvæler forbindelsen. Hvad kan der gøres??


  • (Administrator)
   Besvar

   Du kan konfigurere QOS (Quality of Service) indstillingerne i routeren til at prioritere rækkefølgen af dine forskellige enheder/programmer osv.   • Besvar

    Hej. Jeg har gjort dette, men det hjælper ikke, Problemet er størst når ipad’en er et stykke væk fra routeren og ikke har alt for god forbindelse., Hvordan kan det være at det påvirker ps4, når den har en kablet forbindelse??    • For dårligt netværks udstyr, meget sandsynligt kan routeren ikke følge med.

     Test dette ved at sætte din F.eks. pc til at ping 8.8.8.8 eller din gateway på til lan, herefter streamer du og spiller på ps4.

     Din svartid (m/s) burdestige lidt men ikke betydeligt. Hvis den stiger med måske mere end 10<; burde du nok se efter noget andet udstyr. 9. Besvar

  Hej, jeg glæder mig bare til bare til den dag, hvor vi kan få 1 gigabit internet. Jeg ved at Bredbånd Nord har haft nogle testbyer, hvor de har kørt med 1 gigabit fiber i en periode: http://www.bredbaandnord.dk/Kampagnebyer/Dronninglund

  Hvor lang tid tror I der går, før vi alle kan browse rundt med hastigheder?  • Besvar

   Jeg er så heldig at bo i Nordsjælland hvor Hiper levere 1000 Mbps Internet. Det køre bare og rart at kunne streame Netflix i 4K. Jeg har fået tunet mit trådløse ind således det mit Smart TV ikke har netværkskabel. Så det funker selv med mange naboer omkring os.   • Besvar

    Hvordan har du fået tunet det trådløse ind? (er ikke særlig teknisk :))
    Overvejer Hiper, har i dag YouSee, og er blevet anbefalet at købe endnu en router og Accesspoint, for at få god forbindelse på 1. sal i huset. Men det er super dyrt, og tænker om det er den rigtige løsning. Vi har Fiber, så Hiper er en mulighed.
    Vil gerne høre dine erfaringer. Tak 10. Besvar

  Hej, mig og min familie bruger vores netværk fra 3 (200gb)
  min familie kan sagtens bruge det til det de skal (surfe på nettet) Men når jeg skal “gamer” så synes jeg at vores net er så ufattelig dårligt, og min ping ryger tit op. Vi har en 4g huawei router e5180s – 22 er det mon grunden? Håber du kan hjælpe mig.

  https://www.3.dk/abonnementer/bredbaand/


  • (Administrator)
   Besvar

   Som udgangspunkt er en luftbåren internetløsning (4G) ikke optimalt til gaming. Hastigheder og ping vil potentielt svinge væsentlig mere end en kablet internetforbindelse, grundet svingende belastninger, signal forstyrelser, vind og vejr mv.

   Udover evt at fobinde din PC og router via netværkskabel, og sikre at 4G routeren står et sted med bedste signal, evt konfigurere QOS i routeren til at prioritere din PC om muligt – så har du jo ikke rigtig indflydelse på signal kvaliteten videre ud…   • Besvar

    Når man læser om ping hastighed i forhold til Gaming. Er man i de tilfælde ikke super afhængig af den server man spiller på.
    Man får vel ikke bedre forbindelse end den server man spiller op i mod kan levere. Altså serverens upload hastighed.


    • (Administrator)

     Ja, intet er stærkere end det svageste led 🙂 11. Besvar

  Når man laver et netværks kabel, der går ind i vægen. Skal man så slukke for strømmen eller noget? Skal bare skifte et ødelagt RJ-45 stik


  • (Administrator)
   Besvar

   Tja, jeg ville nok lige trækket netværksstikket ud af den switch/router den sidder i i den anden ende for at undgå evt. kortslutninger her. 12. Besvar

  Goddag.

  Jeg har det problem, at jeg prøve at game men bliver tacklet af dårligt netværk. Efter lidt søgen på Google, finder jeg så denne artikel, som mugligvis kunne være meget behjælpelig. Det er bare en ting, som jeg frygter en del. Jeg bor “på landet”, eller i hvert fald lidt uden for byen. Der bliver i artiklen snakket om noget flaskehals, og jeg tænker så, at hvis flaskehalsen for mig ligger et helt andet sted, som jeg slet ikke kan kontrollere, f.eks. uden for min/vores grund, ville sådan en ekstra booster dims til netværket så overhovedet give støtte? Er der generelt noget som helst man kan gøre, hvis man bor ude på bøh-landet? heh 😉 13. Besvar

  Ved et blandet 100 og 1000 Mbit miljø, kan flow control give et problem, hvis dette ikke deaktiveres på alle enheder.

  Min erfaring med netværk over strømstikkene er ikke videre positive, der er alt for meget hastighedsdata, specielt hvis man skal på tværs af faserne.

  Trådløse extendere giver en halvering af den trådløse hastighed, min anbefaling vil være, at sætte et ekstra access point op med en kablet forbindelse.

  Man kan øge sin trådløse kapacitet ved, at adskille det trådløse netværk fra de kablede enheder med VLAN da dette skiller broadcast domænerne ad.

  En rigtig fin og hjælpsom side du har her, ville bare lige supplere lidt.  • Besvar

   Hejsa
   Vil det sige, at i stedet for jeg har forbundet mit accespoint (som er er en D-Link DIR-868L) med routeren via LAN stik, bør jeg sætte kablet i wlan indgangen på DIR-868L? 14. Besvar

  Hej
  Kan man få en tester, så man kan teste stikket om det virker eller hvilke ledninger der ikke virker? Så man har noget at søge udfra, når man har et stik som ikke virker…

  Vh
  Niels


  • (Administrator)
   Besvar

   Ja, prøv at søge på ‘LAN tester’. De findes i mange typer/priser. 15. Besvar

  Hej.

  Jeg sidder og kigger på denne side, for at finde svar på et “problem”. Nok mest luksusproblem, som jeg ikke ved om der er en løsning for.

  Jeg falder over det faktum, at jeg klart er underlegen i teknisk snak og forståelse. Hehe.

  Min situation:

  Jeg har en trådløs zyxel router. Til denne er endnu en trådløs router tilkoblet med kabel, så 1.salen i huset ligeledes har internet. Min frue og jeg bruger den førstnævnte og ungerne bruger sidstnævnte.
  Vi er alle på trådløst hver især.

  Er der nogen måde jeg kan fordele hvilken router der trækker x antal procent af internet? Lad os sige at jeg er grådig og vil have 70% til min router og sende de resterende 30% op til routeren ovenpå, kan det lade sig gøre og i så fald, hvordan griber jeg det an?


  • (Administrator)
   Besvar

   Hvis internet forbindelsen kommer ind i routeren i stuen, så bør den ovenpå være konfigureret som Accesspoint (typisk deaktiveret DHCP server, men tjek opsætning). Afhængig af din hoved routers muligheder kan du så her konfigurere QOS (Quality of Service) og/eller Bandwidth Management afhængig af muligheder. Med QOS kan du prioritere bestemte programmer/computere højere end andre, så ungerne ikke suger alt båndbredden 😉 16. Besvar

  Jeg har fået trukket kabel til 5 rum (dobbeltstik). Min router har 3 stik – er der noget problem i at køre med to 5-ports switch?


  • (Administrator)
   Besvar

   Nej, man kan godt køre med flere Switches.
   “flaskehalsen” er jo så mellem de forskellige switches, da det jo så går gennem samme kabel. Men der skal trods alt temmelig tung trafik til før det har betydning. Men har du udstyr som skal sende meget data mellem hinanden, så tilslut disse den samme switch. 17. Besvar

  Hejsa super fin artikel – jeg har lige et spørgsmål.
  vi har lige fået nrgi fiber lagt ind… og her skal jeg have lavet lidt om i huset – men datteren har en lille lejlighed ca. 40 meter fra mit stuehus…. og jeg er jo lidt doven (læs vil nødig grave kabel ned), men der har tidligere været kontor i denne “lejlighed” og dermed er der trukket flere telefonkabler fra hovedhuset og til kontoret (til telefon og fax) men disse kabler bruges ikke mere – men mit spørgsmå er, kan jeg bruge disse kabler til netværkskabler (hvis der er ledere nok ?) eller er det kun de specielle netværkskabler som virker ? mvh søren


  • (Administrator)
   Besvar

   Umiddelbart burde du godt kunne lave telefonkablet om til et Ethernet kabel, såfremt der er minimum 4 ledere. Støj/signal kvaliteten er dog ikke den samme, men formodentlig ok til surfing osv. Du skal selvfølgelig have dem placeret rigtigt i et RJ45 stik som jo ellers normalt har 8 ledere.

   Alternativet er at køre det igennem el-nettet (Powerline udstyr), hvis “lejligheden” ellers ikke har eget HFI relæ.

   Sidst men ikke mindst kan du evt. også forlænge/forstærke det trådløse signal med en simpel Repeater. 18. Besvar

  Hej

  Bor i et rækkehus med 3 etager og har problemer med at få det trådløse internet igennem yousee til at nå ud i alle rum. Har læst andre spørgsmål og svar herinde hvor i bla. Nævner at lade nettet køre igennem stikkontakten. Jeg overvejer at trække netledninger, men hvad er bedst mht. At få den hurtigste hastighed, er det at trække ledninger og oprette yderligere accesspoint eller at føre det via stikkontakten igennem en repeater? Har yderligere et spørgsmål, rækkehuset er forbereedt til yousee med stikkontakten, er det muligt at oprette et accesspoint igennem stikkontakten/tv stikket?

  Venlig hilsen

  Roland Schmidt 19. Besvar

  Hej

  Jeg har YouSee, hvor signalet kommer ind fra kælderen og går via en “spllitter(?)”/signalforstærker til tre stikbokse, der alle har coax-kabling foruden tv. Jeg studsede selv over installationen, da jeg umiddelbart ikke får netadgang fra andet end det medfølgende Netgear-modem med indbygget router. Det giver lidt trådløst i huset; dog med udfald i stueetagen (modem/router er på første sal) og slet ikke noget signal i vort anneks, hvor tredje stik er monteret. Her har vi tv-signal, men intet net. Nu vil jeg gerne have muligheden for at koble lidt ældre apparater (mit eget tv i stuen, tv i anneks, en ældre stationær i anneks) til nettet, men der er jo ingen ethernet-kobling. Desuden må det trådløse gerne virke overalt.

  YouSee har ad to omgange fortalt mig forskellige historier, om hvad jeg kunne gøre. Eller rettere: en mente ikke, der var noget at gøre, den anden havde et bud på en trådløs løsning, men ikke på placering af router og kobling af ethernet-kabler.
  Da en elektriker (ikke fra YouSee) var forbi i dag for at trække en kablet løsning, undrede han sig over, at der ikke kunne gøres noget med den eksisterende kabling. Han ringede til YouSee og fik nu at vide, at der bare kunne opsættes endnu et modem/router i annekset, så ville det løse det; en løsning, jeg førhen har fået frarådet fra YouSee. Er det så simpelt? Kan det også have sin rigtighed, at jeg i så fald skal anskaffe mig yderligere et modem til at klare problemet på første sal, eller er der andre løsninger?

  Håber du kan hjælpe mig. Jeg har efterhånden prøvet at læse mig frem til en ordentlig løsning, men har intet sted fundet et entydigt svar.

  Mvh. MP


  • (Administrator)
   Besvar

   Med en Repeater kan du forstærke forlænge det trådløse signal fra din hoved router og dermed få bedre dækning rundt i huset. Med PowerLine udstyr kan du distribuere netværk/internet via dine alm stikkontakter. Du kan også opsætte flere routere (og konfigurere disse som accesspoints). Fælles for alle 3 løsninger er at du skal være forbundet til hovedrouteren modtaget fra Yousee (som får selve internetsignalet og fordeler IP adresser (DHCP). Om Yousee kan/vil levere flere Modem/Router bokse, så du reelt kan hente internet fra hvert YouSee udtag er op til dem, men i så fald vil du også få 3 individuelle netværk (ikke forbundet med hinanden). 20. Besvar

  hej er absolut ik teknisk jeg har en pc og en stationær plus iphone en ipaid hvordan samler jej det hele billigst har zaptor boks


  • (Administrator)
   Besvar

   Jeg er ikke helt med på hvad du ønsker.
   Hvis du har trådløst internet fra Stofa, så er de vel forbundet?!
   Hvis du holder til i Slagelse omegnen og ønsker vi skal lave noget hos dig, så må du gerne sende en email med lidt flere detaljer. 21. Besvar

  Hej!
  Tak for en god artikel!
  Jeg har lige fået fibernet i huset. Jeg vil helst undgå at have det trådløse net tændt (på grund af stålning) og vil trække ethernetkabler til 6 dåser rundt omrking i huset.
  Kan jeg starte med en lille stump kabel (f.eks CAT6) til en switch, hvorfra jeg trækker de sex kabler ud til hver sin dåse? Eller skal jeg først have en router (ikke trådløs) med 6 udgange, eller med én udgang hvorfra jeg sætter en switch med de seks udgange…
  Der burde vel ikke være brug for en router umidelbart efter fiberboksen fra WAOO, da denne vel er en form for router, ikke?

  Mvh
  Lukas


  • (Administrator)
   Besvar

   Du skal være sikker på at fiberboxen fra Waoo er en Router. Ellers kan den ikke dele forbindelsen til flere computere osv. Hvis den har indbygget router funktion indbygget er det ok, blot at trække ét kabel fra den hen til switchen og så fordele videre herfra. 22. Besvar

  Hej Morgen.
  Jeg har et problem som alle ryster på hovedet af..
  Min router (Cisco ea4500) dør på 2,4Ghz båndet, det er router nr. 2 nu og de har begge kun kørt 2-3mdr. før problemet opstår. 5,0Ghz kører fint hver gang, men 2,4Ghz er nu nede på en rækkevide på 2 meter, det vil dog sige at signalet er fint i hele huset, men for at kunne modtage eller sende data må jeg ikke komme længere end 2 meter væk fra routeren.. Jeg syntes jeg har prøvet alt.. Har du en ide til hvorfor de dør ?


  • (Administrator)
   Besvar

   Det kunne tænkes der er noget der jammer signalet. Problemet med 2.4Ghz frekvensen, er at ufattelig meget udstyr sender i dette område. DECT telefoner, Microovne, Plasma tv, Bluetooth, baby alarmer, trådløse video overvågning, alamer osv osv.

   med programmet InSSIDer: http://www.metageek.net/products/inssider/
   kan du se om der er andre trådløse netværk i dit område og finde bedste kanal, men du kan KUN se trådløse netværk. Ikke alt det andet. Det ville kræve en Spektrum Analyzer.

   Har selv oplevet at et 2.4Ghz netværk ikke virkede i et halvt år, formentlig fordi en byggeplads i nærheden havde noget udstyr der smadrede hele frekvensen.

   Man kan selv prøve at slukke ALT elektronisk udstyr og evt trække forlænger kabel til din router, så du kan teste den lidt forskellige steder. Har du mistanke om at signalet bliver blokeret af andre/andet udstyr, så kan man faktisk klage til Telestyrelsen, som kan måle frekenserne/støjen i området. Typisk kræver det dog at flere i området klager, men måske har dine naboer lignende problemer…   • Besvar

    Tak for svaret, jeg prøver at flytte routeren, det har jeg faktisk ikke prøvet da den er vægmonteret.. 23. Besvar

  Hej,
  Har en netværksudfordring.
  På landejendom skal jeg have knyttet 2 seperate bygninger sammen – luftlinie 189meter, hvor der er marker, et lille stykke skov og en å der skal passeres, hvorfor jeg både må tænke i nedgravet kabel og lidt i luftføring, .. eller hvad?
  Udgangspunkt er fibernet 50/50 i den ene bygning.
  Ønsket er et godt WIFI i begge bygninger.
  Hvilke materialer bør jeg bruge?
  Påtænker en simpel kabelløsning som følger:
  http://www.avxperten.dk/netvaerkskabel-og-tilbehoer/netvaerkskabel-cat5e/ftp-cat5e-patchkabel—305-meter-(udendoers-kabel).aspog det er så det kabel der skal brugeshttp://www.avxperten.dk/pc-kabler/patchkabel/rj45-stik-(modular-88).aspDet var så stikkene, .. min 2http://www.avxperten.dk/netvaerkskabel-og-tilbehoer/vaerktoej-og-tilbehoer/professionel-crimptang-(r10,-rj11,-rj12,-rj45).asp
  samt naturligvis en god router i begge ender – er jeg på rette vej – kan du anbefale nogle mærker (Linksys går jeg ud fra?)
  mvh
  Bo


  • (Administrator)
   Besvar

   Jeg mener ikke du kan trække mere end 100 meter kabel af gangen uden forstærkning, så jeg tvivler på det vil komme til at fungere tilfredsstillende.
   Teknisk set kan man godt med specielle antenner osv sende så langt trådløst, men der bør helst være frit udsyn mellem antennerne for optimal forbindelse.
   Det er dog lige specielt nok til at jeg vil rode mig ud i det her på bloggen 😉 24. Besvar

  Godmorgen. Jeg kører med 40 Mbit Waoo fibernet og har fiberboksen siddende i den ene ende af huset. Den fungerer også som trådløs router. Det er helt nyt hus så væggene sluger meget af det trådløse signal. Jeg har derfor sat en TP-link repeater på i stuen (modsat ende af hus) til at forstærke signalet. Den viser der er fint signal men den kører kun med ca. 2 Mbit hastighed. Synes det er ALT for lidt. Findes der et godt tip? Vil gerne trække så få kabler som muligt. Tak


  • (Administrator)
   Besvar

   Intet er stærkere end det svageste led, og problemet er nok, at selve din Repeater ikke kan få så stærkt signal til routeren i den anden ende af huset (hvis den forbundet trådløst). Prøv evt at sætte den i midten af huset et sted med bedre signal.

   Alternativt kan du overveje at køre internet igennem din stikkontakter. Du kan f.eks. benytte en ‘Powerline WI-Fi Repeater til at sende signalet fra routeren via stikkontakten ned til Powerline Repeateren i den anden ende og så videre rundt trådløst osv.   • Besvar

    Okay mange tak for svar. Virker det bedre med en powerline wifi repeater? I så fald vil jeg da købe sådan en. 🙂


    • (Administrator)

     Du kan ihvertfald opnå større hastigheder ved at køre internet igennem stikkontakter/elledningerne end udelukkende trådløst. Husk du skal have min. 2 Powerline enheder (én skal flytte signalet fra din router ind i stikkontakten, og én skal hente det ud et andet sted i huset og så sende det rundt trådløst). Er signalet først sendt ind i elledningerne har du reelt internet i alle de rum du måtte sætte en Powerline enhed op 🙂     • Det er skisme smart. Kan du anbefale et produkt/mærke? Tak igen.


     • (Administrator)

      Nej, ikke specifikt. Man kan købe som kits, men vær opmærksom på de hastigheder (500Mbps teoretisk er vist pt de hurtigeste) og at den ene selvfølgelig skal være Wi-Fi Repeater/extender. TPlink laver dem også.
      http://www.edbpriser.dk/netvaerk/homeplug-powerline.aspx     • Hej morgen

      Jeg overvejer stærkt de dersens stikkontakter. Jeg har 60 mbt fra yousee. Vil det sige at jeg skal have en ledning fra min yousee router til stik kontakten og i det andet værelse (hvor den har wifi udgang) en stikkontakt med en ledning til min pc ?

      Jeg står dog og undre mig…..

      Er der ikke en password ordning så andre ikke kan logge sig ind på mit netværk ?

      Mig forstået så kører internetet på stikkontakt ledningerne, men jeg aner jo ikke hvordan ledningerne er sat op i min beboelses ejendom (andelsbolig). Det vil vel sige at jeg spreder mit internet ud til alle i ejendommen, til fri benyttelse ???     • og hvordan ved jeg om jeg kan få fuld udnyttelse af den Yousee router, som de har sendt mig. Så kan jeg vel ikke bruge op til 500 mbt, hvis routeren kun kan klare max 100 ???

      mvh
      Toke 25. Besvar

  Hej Morgen
  Jeg har oplevet at min router har “mistet pusten”. Mit trådløse netværk har virket upåklageligt, men for ca. 1 år siden faldt dækningen markant i lejligheden, så jeg ikke længere kan steame film fra min NAS mm, som jeg tidligere kunne. Jeg har ikke ændret noget i opsætningen. Jeg går ud fra et det er interferens, der er problemet, da her er sindsygt mange trådløse netværk. Overvejer derfor at benytte frekvensen 5 GHz, men det kræver vel at mine trådløse enheder kan modtage på denne frekvens?? Er der en måde at løse dette problem på?


  • (Administrator)
   Besvar

   Hej Morten
   Ja, interferens er desværre et markant stigende problem i takt med med at der kommer flere og flere trådløse signaler, ikke mindst på 2.4Ghz båndet.
   Du kan evt prøve det gratis program inSSIDer: http://www.metageek.net/products/inssider/ for at finde den bedste kanal i dit område (typisk er 1,6 eller 11 at anbefale, da de overlapper – men hvis der er meget trafik her, er en anden måske bedre). Andre elementer som DECT telefoner, microovne, Plasma tv osv. vil også forstyrre signalet.

   5Ghz båndet er ikke så fyldt, så det kan anbefales – men det kræver at BÅDE din router og enheder/netkort er Dual Band (2.4/5Ghz) kompatible.

   Hvis du ikke vil ud og kable, kan et alternativ også være at køre netværkssignalet igennem dine stikkontakter (Powerline). Alternativt forstærke dit trådløse signal med en Repeater. 26. Besvar

  Hej Morgen

  Jeg har et problem med mit netværk

  DATA:
  Køre Windows 7
  Alle kabler er CAT 5E
  Swicth er en Gigabit switch
  Nas server er den seneste model fra Western Digital, altså my book live 3 TB

  skal lige siges at computeren er af ældre dato og er sikker på at den kun køre 10/100 overførsel måske

  Nå men er 100 procent sikker på at mit netværkskort skal opdateres. det overføre cirka med 9 mb pr sekund….. i min verden er det satme for langsomt.

  men hjælp mig venligst med at vælge et netværkskort. det skal være PCI kun. ikk PCI express.

  Har fundet dette udvalgt hos Dustin.dk
  http://www.dustinhome.dk/xgroup/20404/pci/

  hva skal jeg vælge…… ???

  Please hjælp mig

  Farmor 27. Besvar

  Hej Morgen

  Hjælp hjælp hjælp

  Super fedt at finde dette sted som præcis beskriver næsten samme problem som jeg slås med. køre Windows 7. Alle mine kabler er CAT 5E.

  Jeg har en Gigabit switch, en WD my book live og en ældre computer. jeg overføre pt med cirka 9,5 mb pr sekund. jeg har en ledig PCI port i min computer.

  Jeg har kun kunne finde frem til at problemet skyldes mit netværkskort…..IKK

  Sååå hvilke af disse netværkskort hos dustin skal jeg vælge.

  http://www.dustinhome.dk/xgroup/20404/pci/

  Der er en form for evt indstillingsmuligheder der kan pilles ved eller?????

  Hilsen Farmor 28. Besvar

  Ha lige sendt filer fra server til PC og fik 55MB/sec mens den omvendte vej giver 26MB/sec

  I øvrigt fin side med god forklaring!


  • (Administrator)
   Besvar

   På et Gigabit netværk vil dine begrænsninger typisk være harddiskenes overførselshastigheder – Læse og skrive hastigheder er sjældent de samme, og svinger meget imellem de forskellige mærker/modeller og ikke mindst filstørrelse – hvilket jo så også giver forskellige resultater afhængig af data retningen osv.

   På din NAS ligger begrænsningen formentlig i dennes hardware. Den har muligvis Gigabit kort og udmærket diske, men næppe CPU/RAM kraft nok til at levere fuld hastighed. Det er primært dette der adskiller de billige NAS fra de dyrere, desværre.

   Du kan evt. bruge dette værktøj til test: http://www.totusoft.com
   Der er en lille gratis version, men ellers koster de vist ikke det vilde.

   / Kim 29. Besvar

  Jeg har kablet mit hus med CAT 5+ (skærmet) og anvender CAT6 patchkabler i min SMCGS16 switch. Min server kører med SCSI diske og 1gb netkort og min arbejdsstation har ligeledes 1gb netkort samt SSD disk.

  Hvad burde jeg kunne nå af overførselshastighed?

  Lige nu overfører jeg billeder fra serveren til min nye Medion NAS med 1gb netkort, men får kun 13,4MB/sec 🙁

  Er der et værktøj jeg kan teste kabelføringen med (det kan jo være et stik er kikset …)

  /Lars 30. Besvar

  Hej. Vi skal renovere huset og i den forbindelse vil jeg gerne trække internet og tv-kabler rundt til alle rum.

  Jeg havde tænkt mig følgende scenarie:

  1. Stikledning ind på loftet ude fra vejen
  2. Der sidder en fordelerdåse, som fordeler til internet og tv så jeg nu har 2 coax-kabler
  3. Kablet til tv’et smider jeg i en fordeler/forstærker med 8 udgange
  4. Hver af de 8 kabler der er sat på fordeleren trækker jeg til hvert værelse. Bum!

  5. Det andet coax-kabel med internet trækker jeg ned i stuen
  6. Der kobler jeg det på et modem
  7. Modemmet kobler jeg på en router. Nu har jeg trådløst internet.
  8. Da routeren kun har 4 udgange, smider jeg også en switch efter routeren. Nu har jeg så 8 udgange
  9. Jeg kobler 8 kabler på switchen og smider alle kablerne tilbage på loftet og derefter ned i hvert rum.
  10. I hvert rum samler jeg tv og internet i en lille dåse, så jeg både har tv og internetudtag i væggen.

  Jeg har også overvejet at lade router og modem stå på loftet, men det vil jeg helst undgå pga temperatur- og luftfugtighedsudsving. Derfor vil de komme til at stå i et skab i stuen, men det virker fjollet at skulle trække 8 kabler tilbage på loftet, men der er vel ingen anden brugbar løsning?

  På forhånd tak


  • (Administrator)
   Besvar

   Lyder lækkert!
   Der skal desværre trækkes det antal kabler der skal bruges. Mange trækker 2 netværkskabler til hvert rum, når de nu alligevel er i gang, så man slipper for evt. switche i de enkelte rum.
   Det er dog ikke et krav at modem/router skal være første led, forstået på den måde, at du godt kan smide en switch på loftet, hvor kablerne så fordeles ud til de enkelte rum – og altså ikke forbi modem/Routeren først som måtte stå et andet sted. Dog betyder det selvfølgelig at selve internet trafikken fra alle rum, så kører igennem kablet fra switchen til modem/routeren, men med Gigabit kapacitet er det jo stadig markant hurtigere end nogen internet forbindelse kan levere.
   Det er iøvrigt også i dag muligt, at få ret hurtigt netværk igennem stikkontakten, så dette kan jo også være et godt alternativ/supplement til trådløst i stedet! 31. Besvar

  Jeg synes et LAN-netværk fungere bedst. Men gider ikke at have ledninger rundt i hele huset, så kan man få sådan stik hvor man sætter et LAN-stik i pcen, og et LAN-stik i routeren, og så virker de ellers trådløst mellem hindanden?
  Ville være fedt!


  • (Administrator)
   Besvar

   Hej Anton
   Jeg forstår desværre ikke dit spørgsmål?
   Du kan godt sætte et trådløst netkort i din computer, som så har forbindelse til en tilsvarende trådløs router.
   Du kan også sætte netværkskabel mellem din PC og Router og så tilslutte de øvrige computere/telefoner osv. trådløst. 32. Besvar

  Hej – Jeg har problemer med at streame film fra fx filmstriben.dk med min nuværende router jeg fik fra Yousee for et par år siden. Jeg har prøvet både trådlæst og med kabel. Min forbindelse er en 10Mbit som skulle være godt nok?
  Jeg har fået en D-link DIR-655 router og vil købe nogle CAT6 netværkskabler. Vil det være godt nok til at kunne streame eller skal der mere til?


  • (Administrator)
   Besvar

   Med en 10Mbit internet forbindelse får du nok visse begrænsninger afhængig af opløsning/kvalitet på det du streamer.

   Full HD i høj opløsning kan godt volde problemer i mange trådløse netværk, men med en god N router og kort afstand kan det lade sig gøre. Kabel er dog altid hurtigere.

   Det bliver dog aldrig hurtigere end hastigheden og stabiliteten på din internet linje, så som sådan udnytter du ikke CAT6 kablerne til noget (med mindre du også vil overføre store mængder data hurtigt mellem to lokale computere osv.)   • Besvar

    Hvilken forbindelse vil du anbefale til streaming af Full HD?

    Jeg ved ikke hvad kvaliteten af filmene på Filmstriben.dk er men går ikke ud fra at det er Full HD. Men jeg kan se at den D-link router jeg har fået ikke har det stik bagi som jeg får internet igennem. Kan jeg løse det uden at købe en ny router?


    • (Administrator)

     Det har egentlig ikke så meget at gøre med om det er Full HD, men mere Bitraten. Altså kvaliteten/komprimeringen.

     Du kan godt opnå at streame Full HD med en 10Mbit linje samt trådløst N netværk, men hvis det hakker / konstant stopper og “buffer”, så er enten internet linjen for langsom eller netværket i huset.

     Boksen fra din internet udbyder (modem/router) skal du som udgangspunkt stadig benytte, da din DIR-655 ikke har Modem funktionen. Alternativt skal du se om din internet udbyder ikke kan tilbyde dig en nyere modem/router som også har indbygget trådløst og evt. switch – Det er ganske udbredt i dag.

     Jeg kan godt hjælpe dig med at få løst opgaven på alm. timebasis. Send en mail eller ring!     • Jeg prøver at slutte min DIR-655 til og ser om det hjælper. Ellers må jeg jo have noget bedre internet.
      Tak for hjælpen! 33. Besvar

  Vi er netop flyttet ind i en ny lejlighed hvor der er ført ethernet rundt i alle rum.
  Jeg ved ikke hvilken kategori kabling der er anvendt.
  Jeg vil gerne kunne streame film rundt til alle værelser, så ungerne feks. kan se hvilken som helst tegnefilm de nu ønsker.
  I alle rum er der DLNA kompatible enheder (enten tv, eller playstation) Jeg vil dog gerne hæve hastigheden på vores netværk, og påtænker følgende setup:
  Verbatim Gigabit NAS harddisk
  Gigabit switch til min eksisterende router

  Er det godt nok? eller er der andet jeg bør gøre?

  Venlig hilsen
  Thomas


  • (Administrator)
   Besvar

   Det lyder ikke så tosset!. Overvej evt. en mere “populær” NAS producent, som f.eks. Synology, da der typisk bruges mere krudt på softwaren og opdateringer hos disse. 34. Besvar

  Hej – jeg er i tvivl om jeg skal købe en Gigabit switch: D-link 5-ports 10/100/1000Mbps Gigabit Switch DGS-1005D til min router fra TDC -som jeg ikke ved er 100 Mbit el mere — eller om jeg skal købe en Dualband router med switch: der er forberedt til Gigahertz — http://www.computercity.dk/Products/Product.aspx?id=3377444 – den koster 699 kr.
  Jeg har hørt at fremtiden bliver 5,0 gigahertz.

  Mit mål er at få min NAS-harddisk til at streame film og musik hurtigere end nu. Hvilken løsning vil sikre det bedst. ?? jeg har købt cat6-kabel… Chr.


  • (Administrator)
   Besvar

   Det er vist 2 forskellige ting du får blandet sammen.

   De 5Ghz er den radio frekvens der benyttes til at sende trådløse signaler, og har egentlig ikke noget med hastigheden at gøre. Det meste trådløse udstyr sender i dag på 2.4Ghz båndet, så i områder med meget trådløst udstyr kan interferens evt. opstå. Derfor kan udstyr som sender på 5Ghz båndet være en fordel i stedet for.

   Du får dog aldrig trådløst udstyr til at sende lige så hurtigt som kablet Gigabit udstyr. Din NAS skal også have Gigabit netkort for at kunne udnytte en Gigabit Switch. Dog er processor kraften i NAS typisk ret begrænset, hvilket som regel er dette der sætter begrænsningen for hastigheden.

   Så selvom du køber en Gigabit switch som også har trådløs router indbygget (evt. Dualband 2.4Ghz/5Ghz), så vil den trådløse del stadig kun sende/modtage med under en 1/10 del af Gigabit hastighed.

   Bedste løsning er derfor at koble NAS til en Gigabit switch via kabel (hvis NAS ellers er Gigabit) og enheder der skal sende/modtage data fra NAS skal ligeledes have Gigabit og være koblet til samme switch via netkabel. 35. Besvar

  Hej. ville spørge jer om i vil hjælpe mig om hvordan jeg kan få hurtigere netværk i hjemmet .


  • (Administrator)
   Besvar

   Jeg har sendt dig en mail, så kan vi tage den derfra…


 36. (Administrator)
  Besvar

  Ja, du kan nemt udskifte din eksisterende 10/100Mbit Switch med en hurtigere Gigabit Switch.

  Dog skal du selvfølgelig være opmærksom på, at dit forskellige udstyr også skal have Gigabit netkort og dine netværkskabler min. Cat 5e kabler for at udnytte den højere hastighed.

  Udstyr med 10/100Mbit netkort vil stadig virke, men bliver jo ikke hurtigere. Det vil også virke med ældre Cat5 kabler, men du får næppe det fulde udbytte. 37. Besvar

  Hej. jeg ville gerne spørge jer om jeg har en switchbox med 10/100 mbit kan jeg godt skifte den ud med en gigabitswitch. er der andet jeg skal være opmærksom på hvis jeg skal skifte switchbox.


Besvar

 

Morgen.dk | IT-Support, E-handel, Markedsføring, Rådgivning & Test
©1996 - 2019 | Privatlivspolitik