Trådløse Wi-Fi netværk er efterhånden hvermandseje, og af samme årsag oplever mange store problemer med stabilitet, rækkevidde og hastighed på det trådløse Wi-Fi netværk derhjemme. 2.4Ghz er den mest udbredte frekvens for trådløse Wi-Fi hjemmenetværk, men faktisk deles denne frekvens med masser af andet udstyr lige fra trådløse DECT telefoner, dørklokker, baby alarmer og Bluetooth til Microovne og Plasma TV mv. og ikke mindst dine naboer!

Her følger en række eksempler på ting der blokerer netop dit trådløse Wi-fi netværk, samt tips til hvordan du kan løse dem:

Din største fjende: Naboernes Wi-fi netværk

Jo flere der skal dele frekvensen, jo mere vil det påvirke din hastighed, stabilitet og trådløse rækkevidde. Bor du i et tættere befolket område, har du nok også allerede set, at dit udstyr finder mange trådløse wi-fi netværk i området.

2.4Ghz baseret Wi-Fi routere/netværk er stadig de mest udbredte, og typisk også sådanne man får leveret fra sin internet udbyder. Afhængig af antallet af tilsvarende wi-fi netværk i luften, og ikke mindst deres signalstyrke, kan den bedste løsning på Wi-Fi problemerne her være at købe en DUAL-BAND / AC trådløs router (Se hos Proshop eller Wattoo.dk).

En Dual-Band router kan både køre på 2.4Ghz, men også på den noget mindre trafikeret 5Ghz frekvens (også samtidigt). For at kunne udnytte 5Ghz, skal det tilkoblet udstyr dog også understøtte 5Ghz, og det er desværre endnu ikke en selvfølge. Hvis computeren’s netkort ikke er udstyret med 5Ghz support, så kan man selvfølgelig altid købe et Dual-band USB/PCMCIA/PCI-E netkort til denne, men det er selvfølgelig ikke muligt på andet udstyr som f.eks. Smartphones osv. De fleste nyere/større Smartphones modeller har dog support for 5Ghz Wi-Fi i dag (iPhone 5 og frem).

Ofte vil man også kunne opnå større hastigheder på 5Ghz frekvensen, grundet de flere bølge svingninger og lavere trafik. Til gengæld er rækkevidden noget kortere end på 2.4Ghz båndet, da den lavere bølgelængde her generelt har nemmere ved at trænge igennem vægge og lignende.

Dit øvrige elektronik i hjemmet

Et andet stort problem er alt dit andet elektronik i hjemmet. Det er nemlig ikke kun dit trådløse wi-fi hjemmenetværk der opererer på 2.4Ghz båndet.

Alt fra trådløse DECT telefoner, baby alarmer, trådløse alamer, Bluetooth udstyr til Microovne og Plasma skærme benytter også dette frekvensområde, og kan derfor ødelægge signalkvaliteten.

Prøv at slukke for ALT elektronisk udstyr i hjemmet, og flyt rundt på din trådløse Router (prøv som udgangspunkt at placere routeren i midten af hjemmet/rummet). Du kan blive overrasket over hvor meget sådanne justeringer kan påvirke signalet.

Placering af Wi-Fi Routeren

Placeringen af den trådløse Wi-Fi router har også stor betydning for signal kvaliteten. Optimalt set bør den trådløse router placeres centralt i hjemmet, men de fleste placerer den typisk på en hylde/kommode op af væggen ved stikket.

Trådløse signaler er generelt ikke glade for blokeringer og vægge vil derfor altid sætte en naturlig begrænsning for signalkvalitet og hastigheder. Metal er dog klart den største forhindring for signalernes bevægelighed. Sørg derfor for at din router står frit, og hæng den hellere end gerne så højt oppe på væggen som muligt.

Wi-Fi indstillingerne

Udover en moderne router i dag som minimum skal understøtte 802.11n protkollen, og helst også den nyere 802.11ac standard, for optimal båndbredde og sikkerhed, så skal man selvfølgelig også altid sørge for at kodeord beskytte / kryptere sit trådløse netværk. Her bør man benytte WPA2 indstillingen. Understøttes dette ikke, er routeren udskftningsmoden! (Med D-Link eller Linksys går du ikke helt galt i byen, og man behøver ikke nødvendigvis købe de aller største modeller. Se populære Routere her: Proshop og Wattoo.dk.

Sekundært, så skal man vælge den kanal med mindst trafik i området:

Hent det gratis program MetaGeek InSSIDer på computeren (på Android / Apple kan man søge på ‘Wi-Fi Analyzer’ for tilsvarende mobil app). Her kan man scanne og se hvad der er af andre trådløse netværk i luften, og ikke mindst hvilke kanaler de sender på. Som udgangspunkt er kanal 1, 6 og 11 de bedste, da de ikke overlapper hinanden (2.4Ghz). I områder med mange trådløse netværk på disse 3 kanaler, kombineret med nogen kraftige netværk, som så benytter andre kanaler – så opstår der nemt uønsket overlap og interferens. I disse tilfælde kan det derfor muligvis være bedre at vælge en anden kanal uden ligeså meget overlappende trafik.

Har du ikke rigtig andre trådløse netværk i din radius du skal dele frekvenserne med, så kan det på nyere routere (802.11n / 801-11ac) være en fordel at vælge en 1-5-9-13 kanal strategi i stedet.

Sidst men ikke mindst, sørg for at din trådløse router benytter nyeste Firmware, og computer nyeste netkort drivere.

Sendestyrken i Router & netkort

Som standard er alle trådløse wi-fi routere og netværkskort indstillet til maksimal sende/modtagestyrke, og det i sig selv er et problem i områder med mange netværk. Der er jo i bund og grund ingen idé i, at ens hjemmenetværk sender i en større radius end nødvendigt, så kunne man få naboerne til at ændre routerens sendestyrke til f.eks. “medium” ville man allerede her komme langt. Dermed vil signalerne ikke interfere/overlappe hinanden i samme grad, og det øger wi-fi signalkvaliteten.

Omend ikke andet kan man reducere sin egen wi-fi router samt computers trådløse netkort til en mindre sendestyrke. Faktisk kan man her opleve et massivt boost i signal kvalitet og hastighed, da signalet så netop bliver mere koncentreret og ikke interfererer med alle andres netværk.

Hvad blokerer Wi-fi signalerne?

Der er flere små indstillinger og options man kan justere på for at optimere sit netværk yderligere, men opnår man ikke et acceptabelt signal ved ovenstående, er det nok mere hensigtsmæssigt at forsøge at finde støj synderne. Hvis nogen i området benytter ulovligt radio udstyr eller udsender uforholdsmæssig meget støj / kraftige signaler, så er det måske en sag for IT & Telestyrelsen. Man kan også hyre en specialist, som med et Spektrum Meter kan måle radiostøj, og dermed spore sig frem til hvad der blokerer signalet. Sidst men ikke mindst, så kan IT fagfolk også hjælpe med at opbygge et bedre hjemmenetværk.

Læs også artiklen “Få fart på dit hjemmenetværket“, hvor du med kabler virkelig kan booste hastigheden på hjemmenetværket.

Se også sammenligningen af internet udbydere. Har du det optimale internet abonnement?