Warning: session_name() [function.session-name]: Cannot change session name when session is active in /var/www/morgen.dk/public_html/wp/wp-content/themes/forte/functions.php on line 5
Problemer med det trådløse Wi-Fi netværk?! • Morgen.dk

Problemer med det trådløse Wi-Fi netværk?!

Senest opdateret: 29. august 2018

Trådløse Wi-Fi netværk er efterhånden hvermandseje, og af samme årsag oplever mange store problemer med stabilitet, rækkevidde og hastighed på det trådløse Wi-Fi netværk derhjemme. 2.4Ghz er den mest udbredte frekvens for trådløse Wi-Fi hjemmenetværk, men faktisk deles denne frekvens med masser af andet udstyr lige fra trådløse DECT telefoner, dørklokker, baby alarmer og Bluetooth til Microovne og Plasma TV mv. og ikke mindst dine naboer!

Her følger en række eksempler på ting der blokerer netop dit trådløse Wi-fi netværk, samt tips til hvordan du kan løse dem:

Din største fjende: Naboernes Wi-fi netværk

Jo flere der skal dele frekvensen, jo mere vil det påvirke din hastighed, stabilitet og trådløse rækkevidde. Bor du i et tættere befolket område, har du nok også allerede set, at dit udstyr finder mange trådløse wi-fi netværk i området.

2.4Ghz baseret Wi-Fi routere/netværk er stadig de mest udbredte, og typisk også sådanne man får leveret fra sin internet udbyder. Afhængig af antallet af tilsvarende wi-fi netværk i luften, og ikke mindst deres signalstyrke, kan den bedste løsning på Wi-Fi problemerne her være at købe en DUAL-BAND trådløs router (Wupti).

En Dual-Band router kan både køre på 2.4Ghz, men også på den noget mindre trafikeret 5Ghz frekvens (også samtidigt). For at kunne udnytte 5Ghz, skal det tilkoblet udstyr dog også understøtte 5Ghz, og det er desværre endnu ikke en selvfølge. Hvis computeren’s netkort ikke er udstyret med 5Ghz support, så kan man selvfølgelig altid købe et Dual-band USB/PCMCIA/PCI-E netkort til denne, men det er selvfølgelig ikke muligt på andet udstyr som f.eks. Smartphones osv. De fleste nyere/større Smartphones modeller har dog support for 5Ghz Wi-Fi i dag (iPhone 5 og frem).

Ofte vil man også kunne opnå større hastigheder på 5Ghz frekvensen, grundet de flere bølge svingninger og lavere trafik. Til gengæld er rækkevidden noget kortere end på 2.4Ghz båndet, da den lavere bølgelængde her generelt har nemmere ved at trænge igennem vægge og lignende.

Dit øvrige elektronik i hjemmet

Et andet stort problem er alt dit andet elektronik i hjemmet. Det er nemlig ikke kun dit trådløse wi-fi hjemmenetværk der opererer på 2.4Ghz båndet.

Alt fra trådløse DECT telefoner, baby alarmer, trådløse alamer, Bluetooth udstyr til Microovne og Plasma skærme benytter også dette frekvensområde, og kan derfor ødelægge signalkvaliteten.

Prøv at slukke for ALT elektronisk udstyr i hjemmet, og flyt rundt på din trådløse Router (prøv som udgangspunkt at placere routeren i midten af hjemmet/rummet). Du kan blive overrasket over hvor meget sådanne justeringer kan påvirke signalet.

Placering af Wi-Fi Routeren

Placeringen af den trådløse Wi-Fi router har også stor betydning for signal kvaliteten. Optimalt set bør den trådløse router placeres centralt i hjemmet, men de fleste placerer den typisk på en hylde/kommode op af væggen ved stikket.

Trådløse signaler er generelt ikke glade for blokeringer og vægge vil derfor altid sætte en naturlig begrænsning for signalkvalitet og hastigheder. Metal er dog klart den største forhindring for signalernes bevægelighed. Sørg derfor for at din router står frit, og hæng den hellere end gerne så højt oppe på væggen som muligt.

Wi-Fi indstillingerne

Udover en moderne router i dag skal understøtte 802.11n protkollen, og helst også den nyere 802.11ac standard, for optimal båndbredde og sikkerhed, så skal man selvfølgelig også altid sørge for at kodeord beskytte / kryptere sit trådløse netværk. Her bør man benytte WPA2 indstillingen. Understøttes dette ikke, er routeren udskftningsmoden! (Med D-Link eller Linksys går du ikke helt galt i byen, og man behøver ikke nødvendigvis købe de aller største modeller. Se Router muligheder her: Wupti).

Sekundært, så skal man vælge den kanal med mindst trafik i området:

Hent det gratis program MetaGeek InSSIDer på computeren (på Android / Apple kan man søge på ‘Wi-Fi Analyzer’ for tilsvarende mobil app). Her kan man scanne og se hvad der er af andre trådløse netværk i luften, og ikke mindst hvilke kanaler de sender på. Som udgangspunkt er kanal 1, 6 og 11 de bedste, da de ikke overlapper hinanden (2.4Ghz). I områder med mange trådløse netværk på disse 3 kanaler, kombineret med nogen kraftige netværk, som så benytter andre kanaler – så opstår der nemt uønsket overlap og interferens. I disse tilfælde kan det derfor muligvis være bedre at vælge en anden kanal uden ligeså meget overlappende trafik.

Har du ikke rigtig andre trådløse netværk i din radius du skal dele frekvenserne med, så kan det på nyere routere (802.11n / 801-11ac) være en fordel at vælge en 1-5-9-13 kanal strategi i stedet.

Sidst men ikke mindst, sørg for at din trådløse router benytter nyeste Firmware, og computer nyeste netkort drivere.

Sendestyrken i Router & netkort

Som standard er alle trådløse wi-fi routere og netværkskort indstillet til maksimal sende/modtagestyrke, og det i sig selv er et problem i områder med mange netværk. Der er jo i bund og grund ingen idé i, at ens hjemmenetværk sender i en større radius end nødvendigt, så kunne man få naboerne til at ændre routerens sendestyrke til f.eks. “medium” ville man allerede her komme langt. Dermed vil signalerne ikke interfere/overlappe hinanden i samme grad, og det øger wi-fi signalkvaliteten.

Omend ikke andet kan man reducere sin egen wi-fi router samt computers trådløse netkort til en mindre sendestyrke. Faktisk kan man her opleve et massivt boost i signal kvalitet og hastighed, da signalet så netop bliver mere koncentreret og ikke interfererer med alle andres netværk.

Hvad blokerer Wi-fi signalerne?

Der er flere små indstillinger og options man kan justere på for at optimere sit netværk yderligere, men opnår man ikke et acceptabelt signal ved ovenstående, er det nok mere hensigtsmæssigt at forsøge at finde støj synderne. Hvis nogen i området benytter ulovligt radio udstyr eller udsender uforholdsmæssig meget støj / kraftige signaler, så er det måske en sag for IT & Telestyrelsen. Man kan også hyre en specialist, som med et Spektrum Meter kan måle radiostøj, og dermed spore sig frem til hvad der blokerer signalet. Sidst men ikke mindst, så kan IT fagfolk også hjælpe med at opbygge et bedre hjemmenetværk.

Læs også artiklen “Få fart på dit hjemmenetværket“, hvor du med kabler virkelig kan booste hastigheden på hjemmenetværket.

Se også sammenligningen af internet udbydere. Har du det optimale internet abonnement?

Kunne du lide denne artikel? – Så give det til kende og/eller smid en kommentar:


Spar strøm på computeren! Hvad er Spyware & Adware egentlig?
Spar strøm på computeren!
Hvad er Spyware & Adware egentlig?


Kommentarer til “Problemer med det trådløse Wi-Fi netværk?!”


 1. Besvar

  Rigtig god artikel der lister mange af de ting der kan have indflydelse på wifi-netværkets stabilitet og hastighed. Jeg vil dog også mene, at man nogle gange bør overveje at udskifte sit udstyr til noget bedre udstyr. Eksempelvis hvis man benytter en meget gammel router.
  Er man så heldig at bo i et nyere hus med ethernet-stik i væggene, kan det desuden hjælpe rigtig meget at gøre brug af disse; både til at køre en kablet løsning til udvalgte ting og til eventuelle ekstra routere man sætter til at udvide netværket. 2. Besvar

  Min PC kan ikke finde mit trådløse netværk. Men familiens 4 telefoner, begge iPads, begge Mac books kan sagtens finde det … de 4 telefoner er 3 iPhones og en Samsung Smart Phone.

  Der har ikke være nogen problemer ellers, det har fungeret upåklageligt men i dag da jeg skulle logge finder den bare ikke signalet. Det er sket en gang tidligere hvor problemet, så vidt jeg husker, gik i sig selv efter en månedstid. 3. Besvar

  Har problemer med trådløs forbindelse i huset, især på 1. sal. har fået en ny 5 GHz router fra yousee og fået anbefalet at den bliver i stuen, netkabel ca 20 m trækkes op til 1. sal til ny TP Link 300 mbps, 2,4 GHZ router. Kabel herfra til stationær gamer PC og wifi til tablet, bærbar, mv. Det skulle gerne give bedre wifi mener jeg. Er det nogen problem at router i stuen kører på 5GHz og den på 1.sal er 2,4 GHz? Er der nogen derude som kan hkælpe. PLS IKKE FOR TEKNISK! 4. Besvar

  Jeg har en router fra Netgear (AC 1200) Jeg fik for et par år siden fibernet fra sydenergi (nu overgået til Stofa) Men den kunne ikke køre trådløs, derfor har jeg været nødt til at koble en router til. Jeg har ingen problemer med nettet på min stationære pc. MEN når ungerne spiller counterstrike på deres laptop, så er det tit det lagger? Har prøvet at skifte kanal, men det hjælper ikke. Har du en idé om hvad der er galt? Jeg har en 30/30 forbindelse, som hvis jeg kører LAN kabel direkte så er hastigheden i orden (viser faktisk 34/32) så det er jo fint, kører jeg trådløs og tager en hastighedstest, så daler hastigheden til omkring halvdelen? Ved godt at der er hastighedstab, men ikke så meget. Har også prøvet at booste mit WIFI netværkskort med en usb wifi adapter med ac teknologi og 300 Mbps. Men kan ikke finde nogen der er Windows 10 kompatibel? Så det giver en konflikt, selvom jeg har deaktiveret det interne netværk som kun kører 802.11b med 54 Mbps. Drengene er frusterede og det smitter, håber du kan hjælpe. Ved ikke om en anden Router er løsningen. Mvh. Allan


  • (Administrator)
   Besvar

   Jeg har ikke et bud på problematikken. Du må vel kunne få en trådløs router fra Stofa, da det er ret basis i dag. Stort set alle AC kort bør have Win10 support, da det er nyeste standard. Men det vil aldrig køre hurtigere end den beskedne hastighed en usb 2.0 port kan levere, hvis det er en sådan den er tilsluttet.   • Besvar

    Det jeg tænker på er, at udskifte det interne netkort, som kun har 802.11b standard med max 54 Mbps. Med et der har 802.11ac 300-600 Mbps. Den router jeg har er dual band NETGEAR 6220 1200 ac Den vil jeg så koble på 5 Ghz båndet. Den er tilsluttet men jeg kan kun se 2.4 Ghz. Min søns kammerat havde sin stationære pc med herover og da jeg skulle aktivere wpa2 koden kunne jeg se 5 Ghz båndet der, men ikke på min egen stationære, det forstår jeg ikke helt.
    Mvh. Allan 5. Besvar

  Har netop læst artiklen angående trådløst netværk og er blevet MEGET klogere, da jeg ikke er “verdensmester” i netværk.
  Jeg har downloadet adroid app’en “wifi-analyze”.
  Den fortæller mig at min Kanal 1 er den bedste fremfor kanal 6.
  Når jeg så logger ind på routeren siger den så at min kanal 6 står til 2.437 GHz og min kanal 1 til 2,417 GHz, burde det så ikke være kanal 6 der er den bedste.
  Med venlig hilsen.


  • (Administrator)
   Besvar

   Er nok ikke helt med på hvad du mener?
   Frekvensen har ikke noget med hastighed at gøre. De forskellige kanaler ligger dermed på forskellige frekvenser indenfor 2.4Ghz båndet, og 1 er en lavere frekvens end 6.

   Er det kanal 1 der er den bedste til dig, er det denne du vælger i routeren.   • Besvar

    Ja, der kan du se, jeg er IKKE “verdensmester” 🙂
    Tusind tak for hurtigt svar.

    Med venlig hilsen 6. Besvar

  Jeg vil gerne komme med er problem jeg står i lige nu – har en router (trådløs) stående fra Yousee samme sted sidder min Danfoss varmestyring til min trådløse rumfølere – varmestyringerne virker ikke nu efter Yousee router er opsat – kan den have indflydelse på at min gulvvarmesystemer ikke kører korrekt ? Skal sige at der er kommet styr på varmen nu men Yousee router er slukket pt. 7. Besvar

  har fået mobilt bredbånd i huset og alle tlf. kan gå på det trådløse netværk men min computer kan set ikke se mit wi-fi. hvad kan jeg gøre? 8. Besvar

  Hej

  Jeg har fået lagt fiberbredbånd ind via Stofa (trådløs). Jeg bor ude på landet med lang afstand til naboer. Jeg synes at jeg blev fortalt ved installeringen at rækkeevnen er ca. 50 meter for det trådløse netværk. Lige op ad vores hus har vi et orangeri (mindre end 50 meter væk), hvor jeg gerne ville kunne gå på nettet. Men jeg kan ikke få forbindelse til netværket. Er der noget jeg kan gøre selv?
  Vh Anne


  • (Administrator)
   Besvar

   Rækkevidden begrænses kraftigt af forhindringer som vægge osv.
   Kan du ikke fange noget trådløst signal derovre, så er det smarteste nok at trække et neværkskabel fra den trådløse router over til den anden bygning og så sætte en trådløs roucer/accespoint op her også.

   Alternativt forsøge med en Repeater som kan forlænge dit nuværende signal, omend murerne stadig kan være udfordringen her.

   Læs evt denne artikel: https://www.morgen.dk/it-computer-teknik/gigabit-hjemmenetvaerk

   Her er også lignende spørgsmål/svar i tråden. 9. Besvar

  2,4 GHz:
  Citat; “Som udgangspunkt er kanal 1, 6 og 11 de bedste, da de overlapper hinanden, men problemet er at de fleste internetudbydere også indstiller deres routere til én af disse kanaler som standard. I områder med mange trådløse netværk vil der derfor muligvis være bedre at vælge en anden kanal uden ligeså meget trafik.”
  Brugen af kanal 1, 6 og 11 stammer fra 802.11b (11 Mbit), hvor der blev lagt beslag på 22 MHz. 802.11g/n ligger kun beslag på 20 MHz, hvorfor brugen af kanalerne 1, 5, 9 og 13 anbefales.
  Dette anbefales fordi disse kanaler IKKE overlapper hinanden!
  Bemærk at 802.11n kan sættes op til at bruge 2 kanaler på samme tid og dermed ligge beslag på 40 MHz, dette kan i nogle få tilfælde give en øget båndbrede, men må frarådes i områder, hvor der er mange trådløse netværk tilstede, dette vil i disse tilfælde skabe rigtigt mange problemer grundet interferens (overlappende netværk).

  2.4 vs. 5 GHz:
  2.4 GHz rækker længere da bølgelængden er kortere og dermed har lettere ved, at passere igennem væge og lignende, 5 GHz har flere svingninger og man kan derfor ofte opnå en højere hastighed på dette frekvensbånd.

  Opsætter man 2 trådløse adgangspunkter (Access Points), skal SSID (netværksnavn), kryptering og krypteringsnøgle, DHCP-, DNS-servere og Gateway være opsat identisk, MEN de 2 AP’er skal benytte hver sin kanal.
  Så kan man uden, at mærke det skifte fra det ene til det andet AP når man bevæger sig omkring i huset (nøjagtigt som ens mobiltelefon skifter imellem masterne når man køre i sin bil).


  • (Administrator)
   Besvar

   Tak for dit input!
   Problemet med en 1-5-9-13 kanal strategi er umiddelbart, at den kun er optimal hvis du er fuldstændig isoleret fra andre netværk, som måtte følge 1-6-11 strategien. Netop i trafikeret områder er 1-6-11 fortsat dominerende, hvorfor en 1-5-9-13 strategi så vil være at skyde sig selv i foden, da man jo så netop vil overlappe hinanden til skade for både sin egen og andres ydelse.   • Besvar

    Du har ret, og du nævner selv brugen af InSSIDer. Dette program bør man starte med for, at danne sig et overblik over, hvilken frekvens man bedst kan benytte. inSIDDer giver også et godt overblik over hvordan kanalerne overlapper hinanden. Kanalerne ligger med 5 MHz imellem og man skal bruge 20 MHz (16,25 helt nøjagtigt), hvorfor dette giver den nævnte overlapning.

    Hvis ikke man henleder opmærksomheden på hvorfor man kan benytte kanalerne 1, 5, 9 og 13, fortsætter brugen af kanalerne 1, 6 og 11 da dette efterhånden er en indgroet tommelfingerregl.
    Jo flere man kan få til, at benytte kanalerne 1, 5, 9 og 13, jo mere plads skabes der på 2,4 GHz frekvens båndet, hvilket der allerede er et meget stort behov for i visse beboelser.

    Generelt gælder, at det virkeligt kan betale sig, at bruge lidt tid på, at planlægge sit trådløse netværk, hvis man har naboer inden for 200 meters afstand. Alternative kan man risikere i bedste fald, at opleve en nedsat hastighed, men ofte oplever man ustabilitet altså helt, at midste forbindelsen til sit netværk i perioder. 10. Besvar

  Tak fordi du deler din viden 🙂

  Jeg har nu prøvet at reducere sendestyrken, og det har tilsyneladene løst de ustabilitetsproblemer jeg kæmpede med!


  • (Administrator)
   Besvar

   Det var godt at høre 🙂


Besvar

 

Morgen.dk | IT-Support, E-handel, Markedsføring, Rådgivning & Test
©1996 - 2019 | Privatlivspolitik