Malware (malicious software) er fællesbetegnelsen for ondsindet programmer/kode, som typisk uden brugerens viden og bevidste accept, installeres på computeren og gør skadelige og uønskede ting på computeren, fx ved brug af virus.

Det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at når du f.eks. henter et gratis program (freeware) fra internettet, så følger der mere eller mindre skjulte ekstra programmer/tilbehør med. Tilbehøret i dette tilfælde kaldes Adware.

Udover Adware kan du også komme til at installere programmer, der samler oplysninger og sporer din færden på internettet uden din viden. Dette kaldes for Spyware, og med mindre du grundigt har læst licensbetingelserne, opdager du sjældent, at du har fået det ind, før det er for sent.

Spyware og Adware er altså programmer, der udspionerer brugeren på forskellig vis og sender informationer videre til en tredjepart. Et klassisk eksempel på disse er også de mange Toolbars man ofte får inkluderet med gratis programmer. De er i sig selv ikke ondsigtet ligesom Malware er.

Er Spyware og Adware skadeligt?

Spyware og Adware har ikke til grundlæggende til formål at forårsage skade på din computer ligesom Malware / computervirus har (Se også artiklen: Hvad er computervirus egentlig?), men kan sagtens have til formål at snyde dig og forsøge at lokke penge ud af dig.

Adware er programmer, der f.eks. kan give forskellige pop-up vinduer med reklamer, baseret på brugerens adfærd på internettet. Brugerens adfærd på internettet registreres så på baggrund af anvendelsen af spyware.

Der findes også programmer, der har til formål at tjekke om dine programmer er lovlige licenser og/eller installeret på flere maskiner af gangen. Der bliver altså foretaget en form for digitalt fingeraftryk.

Udover at kortlægge adfærd på internettet, findes der også mere ondsindede former for spyware som aflæser indholdet af din PC og sender oplysningerne tilbage til producenten. De mere farlige versioner af spyware leder efter kreditkortnumre og adgangskoder osv. Spyware kan altså aktivt stjæle fortrolig information fra dig, bl.a. ved at registrere hvad du indtaster på dit keyboard.

Typiske kendetegn på Spyware/Adware kan været:

  • at din startside i internet browseren ændres.
  • at der konstant popper reklamer op i tide og utide
  • at din internet hastighed reduceres (da noget af båndbredden går til at sende info fra computeren til tredjepart)
  • at du får mindre diskplads (fordi pladsen bruges til spyware programmer)
  • at computeren bliver langsommere ( fordi der konstant bruges ressourcer på at indsamle informationer og spionere)

Overordnet set får man derfor ofte en langsommere og generelt dårligere oplevelse af at bruge sin computer.

Hvordan undgår man Malware, Spyware og Adware?

Man kan ikke bekæmpe Adware med en firewall. Det kan i et vist omfang bekæmpes og forebygges med et godt antivirus program fra f.eks. Avast,  Kaspersky og Bitdefender (Avast har en gratis udgave, men her får ironisk nok så reklame pop-ups). Antivirus programmerne bliver gradvist bedre og bedre til også at bekæmpe ondartet Malware, Ransomware og Spyware.

TIP! Køb dit Antivirus billigere hos e-gear.dk end hos udbyderne selv.

Et grundlæggende problem er dog, at man ofte selv har accepteret at få Spyware/Adware ind på computeren. Ofte ubevidst, da det blot er integreret i et program man installerer – især gratis programmer. Ofte fremgår det  endda af de betingelser man ikke lige får læst…

Der findes også dedikeret Antispyware programmer som hjælper med at identificere og fjerne uønsket Spyware og Adware. Der findes ironisk nok også mange falske Antispyware programmer, som reelt er Spyware i sig selv – De finder pudsigt nok en masse snavs på computeren og alt håb er ude, hvis man ikke lige svinger kreditkortet ;-). Hold dig fra alle de dialog bokse/pop-ops med advarsler der kommer, når du surfer. Malwarebytes er blandt de bedste gratis spyware/adware scannere, men den automatiske forebyggende beskyttelse kræver betaling.

Sidst men ikke mindst, så kræver det også en gang sund fornuft! – Næste gang du henter et gratis program på nettet, så stil lige dig selv spørgsmålet: Hvorfor er det her program egentlig gratis? Måske ligger der nogle skjulte intentioner bag…

Læs også artiklen ‘Hvad er en computervirus egentlig?‘ og tjek ‘IT-Support’ siden, hvis du har brug for hjælp til forebyggelse eller bekæmpelse af Spyware/Adware.

Senest opdateret den 14. maj 2021