Der kan ofte være mange penge at spare ved online handel. Dels fordi det som udgangspunkt er billigere at drive en online forretning, men også fordi der kun er ganske få klik imellem konkurrenterne – Ikke bare i Danmark, men i hele verden…

Du er som forbruger ganske godt beskyttet mod snyd og misbrug af betalingskort ved online handel. Så dette skal ikke være en hindring for at kaste sig ud i at købe på nettet. Du behøver absolut heller ikke kun at holde dig til danske webshops. Selvom det måske er det nemmeste og hurtigste, så kan det jo godt være, at du har udset dig noget på en udenlandsk webshop – og hvordan forholder dig du så lige?

Køb over internettet i Danmark

Køber du varer på internettet hos en virksomhed i Danmark, så kommer der næppe de helt store overraskelser. Her skal du betale prisen inkl. moms ligesom i en alm. butik. Her kommer som regel også forsendelsesomkostninger oveni og måske også betalingskort gebyr (det er ikke længere tilladt at opkræve kortgebyr for privatkunder). Alt i alt vil du altid kunne se, hvad den endelige pris ender på i takt med du gennemfører købs & betalingsforløbet.

Typisk leveres varer herhjemme med Postnord, GLS, Bring og DAO. Her er det især blevet populært, ikke mindst pga en lavere fragtpris, at få varerne leveret uden omdeling/udbringning. Her afhenter man så selv pakken i en lokal Pakkeboks / Pakkeshop (typisk supermarkeder og kiosker o.lign.). Mod merpris kan man så ofte vælge udbringning til ens adresse (eller arbejde).

Den helt store fordel ved at handle i Danmark er unægtelig, at varerne typisk kommer hurtigere frem, og så er man væsentlig nemmere og bedre stillet omkring fortrydelsesret og reklamationsret. Sidst men ikke mindst støtter man jo danske arbejdspladser!

Se artiklen: Få billigere computere & smartphones!”]spare mange penge på elektronik ved at købe demovarer / brugt på flere danske webshops uden at miste fortrydelses- og reklamationsrettten.

Køb over internettet inden for EU

Køber du varer på internettet hos en virksomhed i et andet EU-land, kommer der ikke told og andre uforudsete omkostninger på varen (udover levering og evt kortgebyrer som vil fremgå under købsforløbet).

Du skal som udgangspunkt kun betale momsen for det pågældende land – og altså ikke den dyre danske moms på 25% (Tyskland 19%). Denne moms fremgår som regel allerede af varens pris, ligesom herhjemme (på tysk: MwSt.). Hvis en udenlandsk virksomhed omsætter for mere end DKK 280.000,- til Danmark, skal de dog momsregistreres herhjemme, og ergo også opkræve den danske 25% moms (pr. 1/7-2021 bliver grænsen €10.000,- for alle EU lande, og modtagerlandets momssats skal altid opkræves uanset beløb)

Pr. 1. Juli 2021 kommer der nye momsregler, hvor alle virksomheder bl.a. nu skal opkræve modtagerlandets moms sats ved salg til private i EU. Se evt. mere om One Stop Moms her.

Man skal selvfølgelig så også huske at kigge på leveringsomkostningerne, som ofte er højere i udlandet. De fremgår som regel af den enkeltes webshops leveringsbetingelser, og tillægges som regel også ved check-ud, ligesom på danske shops. Ligeledes er du ofte ringere stillet omkring fortrydelsesret/reklamationsret, og i det hele taget kan det være en dyr/besværlig affære at skulle returnere defekte varer til udlandet.

Summe summarum kommer der, som udgangspunkt, ingen uforudsete omkostninger, gebyrer og afgifter ekstra på varer ved online handel indenfor EU.

Når der står som udgangspunkt er det fordi, at hvis du f.eks. køber øl, vin, tobak og chokolade vil der blive opkrævet punktafgift. Det nemmeste er derfor; lad være at købe sådanne varer over nettet i udlandet – det kan sjældent betale sig!

Er du momsregistreret virksomhed (og importregistreret), kan du i nogle udenlandske webshops (indenfor EU) undgå at blive opkrævet momsen ved købet. Denne skal man selvfølgelig så udligne i sit momsregnskab efterfølgende!

Læs evt. mere om reglerne om køb af varer uden for Danmark på SKATs hjemmeside. Du kan også beregne din told her.

Køb over internettet uden for EU

Køber du varer i et land uden for Danmark og EU, for eksempel i USA, Norge, Storbritanien og Kina m.fl., skal du som hovedregel betale både told og dansk moms til Skattestyrelsen, når varen kommer ind i landet – altså lægges dette oveni det beløb du allerede har betalt til shoppen.

For visse typer varer skal du desuden også betale punktafgift. Hovedreglen er her, at når en vare er belagt med punktafgift i Danmark, skal du også betale punktafgift ved indførslen (F.eks. alkohol og tobak mv.). Det kan derfor sjældent betale sig, at bestille sådanne varer i udlandet.

Der vil typisk også være et Toldgebyr hos transportøren for import behandlingen. Postnord tager f.eks. kr. 160,- i importgebyr (+36,- pr. efterfølgende varelinje.).

Man opererer dog med nogle bagatel import grænser, så afhængig af leverancens værdi (eksl. fragt) opkræves man ud fra følgende kriterier:

Under 80 kr.:   Du skal hverken betale moms, told eller importgebyr*
80-1.150 kr.:     Du skal betale dansk moms og importgebyr*
Over 1.150 kr.:  Du skal betale moms, told og importgebyr*
*Evt. punktafgifter skal man altid betale (f.eks. for alkohol og tobak mv.)

Du skal være opmærksom på, at varer der sælges på webshops udenfor EU, næppe annonceres med dansk told, moms, punktafgift osv. Det betyder derfor, at varen ofte bliver noget dyrere end den umiddelbart fremgår på webshoppen. Desuden vil fragt firmaet jo så også typisk opkræve et gebyr for at håndtere fortoldningen.

Det er IKKE webshoppens ansvar, at der pålægges afgifter efterfølgende i Danmark. Benyt evt. SKAT’s Toldberegner til at se hvad du opkræves af afgifter for de varer du køber udenfor EU.

Det kan sjældent betale sig, at købe varer over internettet fra lande uden for EU (f.eks. Kina), hvis værdien er over kr. 80,- excl. levering, da der så pålægges importgebyr og told/moms. Levering fra de mange Kina handelsplatforme tager typisk også over en måned.

Pr. 1. Juli 2021 kommer der nye momsregler, hvor virksomhederne nu skal opkræve modtagerlandets moms sats til private i EU (altså 25% dansk moms). Ligeledes bortfalder 80,- grænsen. Se evt. mere på undgåprischok.dk.

Prøv derfor altid at finde varerne i en webshop indenfor EU først, og helst i Danmark af hensyn til fortrydelsesret og reklamationsret. Køber man varerne udenfor Danmark er man ofte ringe stillet, og det kan være urentabel at returnere. Det ved alle de især kinesiske handelsplatforme godt, hvorfor kvaliteten (og produktsikkerheden) her ofte er tvivlsom.

Der eksisterer en samhandelsaftale (EFTA) med bl.a. Norge, Grønland, Island, Schweiz, Liechtenstein og Tyrkiet, der betyder at der typisk ikke skal betales told, når man som privat handler med disse lande. Du opkræves stadig dansk moms og evt. importgebyr jvf. ovenstående. Disse handelsaftaler er dog komplekse, så her må man evt. tage fat i Skattestyrelsen for at undgå overraskelser.

Du kan få mere information om reglerne for online handel og køb af varer uden for Danmark og resten af EU på Skattetyrelsens hjemmeside.

Senest opdateret den 13. juni 2021