Der kan ofte være mange penge at spare ved online handel. Dels fordi det som udgangspunkt er billigere at drive en online forretning, men også fordi der kun er ganske få klik imellem konkurrenterne – Ikke bare i Danmark, men i hele verden…

Du er som forbruger ganske godt beskyttet mod snyd og misbrug af betalingskort ved online handel. Så dette skal ikke være en hindring for at kaste sig ud i at købe på nettet. Du behøver absolut heller ikke kun at holde dig til danske webshops. Selvom det måske er det nemmeste og hurtigste, så kan det jo godt være, at du har udset dig noget på en udenlandsk webshop – og hvordan forholder dig du så lige?

Køb over internettet i Danmark

Køber du varer på internettet hos en virksomhed i Danmark, så kommer der næppe de helt store overraskelser. Her skal du betale prisen inkl. moms ligesom i en alm. butik. Her kommer som regel også forsendelsesomkostninger oveni og måske også betalingskort gebyr (det er ikke længere tilladt at opkræve kortgebyr for privatkunder). Alt i alt vil du altid kunne se, hvad den endelige pris ender på i takt med du gennemfører købs & betalingsforløbet.

Typisk leveres varer herhjemme med Postnord, GLS, Bring, DAO og InstaBox. Her er det populært, ikke mindst pga. en lavere fragtpris, at få varerne leveret uden omdeling/udbringning. Her afhenter man så selv pakken i en lokal Pakkeboks / Pakkeshop (typisk supermarkeder og kiosker o.lign.). Mod merpris kan man så ofte vælge udbringning til ens adresse (eller arbejde).

Den helt store fordel ved at handle i Danmark er unægtelig, at varerne typisk kommer hurtigere frem, og så er man væsentlig nemmere og bedre stillet omkring fortrydelsesret og reklamationsret. Sidst men ikke mindst støtter man jo danske arbejdspladser!

Se artiklen: “Spar penge på brugte computere & smartphones mv.
Køb brugte varer & demovarer fra danske webshops uden at miste fortrydelses- og reklamationsret.

Køb over internettet inden for EU

Køber du varer på internettet hos en virksomhed i et andet EU-land, kommer der ikke told og andre uforudsete omkostninger på varen (udover levering og evt kortgebyrer som vil fremgå under købsforløbet).

Du skal som udgangspunkt her ved forbrugerkøb betale modtagerlandets moms sats – altså 25% moms for leverancer til Danmark (jvf. de nye One Stop Moms regler pr. 1. juli 2021), hvis virksomheden eksporterer for over €10.000 årligt. Ellers opkræves man momssatsen for det pågældende land som virksomheden ligger i. Moms fremgår som regel allerede af varens pris, ligesom herhjemme (på tysk: MwSt.).

Man skal selvfølgelig så også huske at kigge på leveringsomkostningerne, som ofte er højere i udlandet. De fremgår som regel af den enkeltes webshops leveringsbetingelser, og tillægges som regel også ved check-ud, ligesom på danske shops. Ligeledes er du som udgangspunkt stillet ens med hensyn til fortrydelsesret og reklamationsret, som i Danmark – men det kan i det hele taget være en dyr/besværlig affære at skulle returnere defekte varer til udlandet. Ved fortrydelse skal du som udgangspunkt selv stå for returfragt omkostningerne.

Summe summarum kommer der, som udgangspunkt, ingen uforudsete omkostninger, gebyrer og afgifter ekstra på varer ved online handel indenfor EU.

Når der står som udgangspunkt er det fordi, at hvis du f.eks. køber øl, vin, tobak og chokolade vil der blive opkrævet punktafgift. Det nemmeste er derfor; lad være at købe sådanne varer over nettet i udlandet – det kan sjældent betale sig!

Er du momsregistreret virksomhed (og importregistreret), kan du i nogle udenlandske webshops (indenfor EU) undgå at blive opkrævet momsen ved købet. Denne skal man selvfølgelig så udligne i sit momsregnskab efterfølgende!

Læs evt. mere om reglerne om køb af varer uden for Danmark på SKATs hjemmeside. Du kan også beregne din told her.

Køb over internettet uden for EU

Køber du som forbruger varer i et land uden for Danmark og EU, for eksempel i USA, Norge, Storbritannien og Kina m.fl., bør forhandleren som hovedregel også opkræve dig 25% dansk moms ved køb op til €150,- (jvf. ny IOSS EU moms ordning pr pr. 1/7-2021).

Sker dette ikke vil du i stedet blive opkrævet momsen samt et importgebyr (Postnord kr. 160,- samt +36,- pr. efterfølgende varelinje) ved modtagelsen i Danmark. Altså bør man sikre sig, at forhandleren opkræver dansk moms for at undgå yderligere omkostninger ved modtagelsen.

Der er ligeledes pr. 1/7-2021 IKKE længere nogen moms bagatelgrænse på 80,-. Dansk moms opkræves alle forbrugerkøb fra første krone.

Køber du for mere end €150,- så kan den nye IOSS moms ordning ikke benyttes af forhandleren, og du vil derfor blive opkrævet moms/told og evt. importgebyr ved modtagelsen i Danmark.

Vælger du ikke at tage imod pakken – for at undgå import opkrævning i Danmark – så skal du reelt give sælger besked, da du i så fald benytter fortrydelsesretten. Du skal i så fald være opmærksom på, at du typisk selv skal dække returomkostningerne, som jo kan være ret høje udenfor EU – og ofte overstiger varens værdi.

For visse typer varer skal du desuden også betale told og/eller punktafgift ved modtagelsen. Hovedreglen er her, at når en vare er belagt med punktafgift i Danmark, skal du også betale punktafgift ved indførslen (F.eks. alkohol og tobak mv.). Det kan derfor sjældent betale sig, at købe sådanne varer i udlandet.

Det er IKKE webshoppens ansvar, at der pålægges afgifter i Danmark. Benyt evt. SKAT’s Toldberegner til at se hvad du opkræves af afgifter for de varer du køber udenfor EU.

Det kan derfor ofte ikke længere betale sig, at købe varer over internettet fra lande uden for EU (f.eks. Kina), når der alligevel pålægges dansk moms (og evt. told, punktafgift eller importgebyr). Levering fra de mange Kina handelsplatforme tager typisk også over en måned.

Pr. 1. Juli 2021 er der kommet nye momsregler, hvor virksomhederne nu skal opkræve modtagerlandets moms sats til forbrugere i EU (altså 25% dansk moms). Ligeledes bortfalder 80,- grænsen. Se evt. mere på undgåprischok.dk.

Prøv altid at finde varerne i en webshop indenfor EU først, og helst i Danmark af hensyn til fortrydelsesret og reklamationsret. Køber man varerne udenfor Danmark er man ofte ringe stillet, og det kan være urentabelt at returnere. Det ved alle de især kinesiske handelsplatforme godt, hvorfor kvaliteten (og produktsikkerheden) her ofte er yderst tvivlsom.

Der eksisterer en samhandelsaftale (EFTA) med bl.a. Norge, Grønland, Island, Schweiz, Liechtenstein og Tyrkiet, der betyder at der typisk ikke skal betales told, når man som privat handler med disse lande. Du opkræves stadig dansk moms og evt. importgebyr jvf. ovenstående. Disse handelsaftaler er dog komplekse, så her må man evt. tage fat i Skattestyrelsen for at undgå overraskelser.

Der tages forbehold for fejl og ændringer i oplysninger/regler. Du kan få mere information om reglerne for online handel og køb af varer uden for Danmark og resten af EU på Skattetyrelsens hjemmeside.

Senest opdateret den 18. januar 2024