Rigtige mænd tager ikke backup

Når først skaden er sket og vigtige data er gået tabt, kan det blive en umulig eller temmelig dyr affære at få genskabt dem. Mange skænker ikke backup / sikkerhedskopiering en tanke. Andre er dog mere beviste om problematikken og forsøger at gardere sig med en USB-pen eller ekstern harddisk, når man lige har tid og husker det.

USB-nøglen eller USB-pinden, eller hvad man nu vil kalde den, er efterhånden blevet allemandseje og er en nyttig lille gadget. Den kan dog også være en irriterende lille størrelse, for den har en tilbøjelighed til at være væk, når du mest har brug for den. Måske har du tabt den? – Måske har du så en anden, og så bruger du den – og  før du har set dig om, har du godt rod i dine usb-nøgler og ikke mindst sikkerhedskopierne. Med internettet har vi nu fået en anden strømlinet mulighed: Online backup og synkronisering af data.

Cloud Computing eller Skyen, som vi kalder det på dansk, er et kraftigt voksende fænomen, hvor services i stigende grad flyttes op på nettet i stedet for at blive afviklet lokalt. En slags outsourcing af tjenester og ydelser om du vil – herunder sikkerhedskopiering / backup. Kampen om kunderne er i fuld gang, og det betyder stigende lagerplads der stilles GRATIS til rådighed for dig!.

Dropbox – Enkelt, smart og pålideligt

Dropbox er en klassiker på online backup fronten, og du har måske hørt om dem før. Bag navnet ligger der et virkelig godt koncept, og Dropbox er lidt anderledes at bruge. Det foregår på den måde, at du opretter en mappe på dit skrivebord – det er så din dropbox – heraf navnet. Hvad du vil have en backup af, lægges bare i mappen, og så sørger Dropbox systemet selv for at gemme nye fil versioner og synkronisere dem, der allerede er gemt. Desværre får man kun 2Gb gratis plads.
Læs mere om DropBox Backup og synkronisering her.

OneDrive – Microsoft spiller med musklerne

Microsoft har satset stort på skyen, og de tilbyder flere og flere online tjenester som også gradvist integreres mere og mere med hinanden (bl.a. Microsoft Office / Microsoft 365). Microsoft OneDrive (tidligere Skydrive) er buddet på online lagerplads – og et rigtigt godt et af slagsen! Du får som standard 5Gb gratis lagerplads og mere kapacitet kan tilkøbes relativ billig om nødvendigt. Den tætte integration med Microsoft 365 og Windows 10/11 gør det ret nemt og lækkert at bruge. Installerer du OneDrive programmet på din PC (også integreret i Windows 10/11), så dukker der en OneDrive mappe op i stifinderen – Alt hvad du putter herind synkroniseres / sikkerhedskopieres herefter i skyen. Der er naturligvis også en OneDrive App til iPhone/iPad og Android, så filer er tilgængelige på de fleste platforme. Et rigtigt godt gratis produkt fra Microsoft, og med et abonnement på Microsoft 365 (Office programmerne), så får man her hele 1000Gb Onedrive med. Benytter du ikke allerede Microsoft OneDrive, så brug – dette henvisningslink – til oprettelsen, så får du yderligere 0,5Gb ekstra kapacitet gratis oveni.
Læs mere om Microsoft OneDrive her.

Google Drev – Anti Microsoft platformen

Ligesom Microsoft satser Google også stort på skyen og online tjenester. Er du mere til Googles produkter/services, fremfor f.eks. Microsoft, så er Google Drev også blevet et godt bud. Her får du som standard 15Gb gratis lagerplads. Google Drev udmærker sig for sin understøttelse af rigtig mange filtyper og filstørrelser helt op til 10Gb. Det er selvfølgelig godt integreret med Googles andre services, og ikke mindst Google Android, som i dag benyttes på flere og flere Smartphones og tablet PC’ere. Til gengæld er det ikke en integreret del af Microsoft Windows.
Læs mere om Google Drev her.

Onlime – Backup & Online drev fra dansk/norsk firma

Her kan du ligesom flere at de øvrige få en gratis udgave med 5Gb kapacitet. Selve online drevet virker på samme måde som Onedrive, men danske Onlime adskiller sig på 3 væsentlige områder, nemlig: Backup funktion, placering af datacentre og hastigheder! Med Backup funktionaliteten kan du nemlig også udvælge mapper overalt på din computer som du ønsker at have en online backup af. Programmet scanner løbende for ændringer og tager sikkerhedskopi af indholdet enten automatisk eller på tidspunkter du ønsker. Modsat de øvrige aktører er Onlime’s datacentre placeret i Norge (Jottacloud), som har verdens måske strengeste persondata og privatliv lovgivning. De øvrige aktører er amerikanske, og her er det uklart hvor meget myndigheder og udbyderne kigger med i dine filer (overvågning og reklame målretning). Sidst men ikke mindst, så går upload/download hurtigere her end hos de øvrige. Ønsker man 1Tb eller ubegrænset kapacitet samt online backup funktion, så koster det pt. fra kr. 74,- pr/mdr. ved årlig betaling.
Læs mere om Onlime / Jottacloud her.

Brug internettet og skyen til online backup

Internettet er blevet en del af vores hverdag, og det er derfor naturligt at gøre brug af nogle af de mange muligheder, deriblandt online backup. At påstå, at det bliver enden på usb-nøglen er nok noget af en påstand, men at online backup er et alternativ, der vil blive brugt mere og mere, er ikke en påstand, og der er ikke grund til ikke at gøre brug af muligheden. Internettet er kommet for at blive, så brug det.

De gratis online backup/drev løsninger har dog begrænset kapacitet og funktioner, da de jo gerne vil lokke dig over på en betalingsudgave, når du er blevet afhængig. Har du behov for større kapacitet, kan det godt betale sig lige at kigge på alternativerne før du blot svinger dankortet.

En anden problematik er at de almindelige online drev faktisk er lidt falsk tryghed. Forstået på den måde, at selvom du måtte have dine vigtige filer i skyen, og måske også gemt lokalt – så er de altså ikke mere sikret, end hvis du ved et uheld får slettet noget, så synkroniserer de jo! – Ergo slettes de jo begge steder. Selvom de efterhånden har fået diverse muligheder for genskabning og versionshistorik, så er det typisk kun tilgængeligt i 30 dage – så det kræver jo selvsagt, at man har opdaget at filer er blevet slettet eller overskrevet. Her får man dog med danske Onlime reel backup funktionalitet med også.

Sidst men ikke mindst, må man nok også forvente, at med gratis løsningerne, så kigger udbyderen (og evt. myndigheder) lidt med over skulderen for at se hvad du bruger pladsen til. Informationer har stor værdi i dag, ikke mindst med henblik på at målrette reklamer overfor dig.


Har du behov for ubegrænset kapacitet og/eller en reel backup løsning til en billig penge, så læs artiklen om Onlime her.

Se ligeledes Prissammenligning af internet udbydere her. En forudsætning for hurtig online backup er naturligvis også en god/hurtig internet forbindelse (især upload).

Jeg kan ligeledes tilbyde rådgivning og assistance i forbindelse med etablering af backup løsninger samt synkronisering af computere og smartphones mv. Se mere under IT-Support eller kontakt mig for at høre mere.

(Artiklen kan indeholde reklame for virksomheder/produkter. Jeg er ikke associeret med de omtalte virksomheder)

Senest opdateret den 18. januar 2024