Close

Ikke medlem endnu? Opret dig for at komme i gang.

lock and key

Log ind til din konto

Account Login

Glemt din adgangskode?

Online handel i Danmark og udlandet

Skrevet af i E-handel | 29 kommentarer
Online handel i Danmark og udlandet
 

Der kan ofte være mange penge at spare ved online handel. Dels fordi det som udgangspunkt er billigere at drive en online forretning, men også fordi der kun er ganske få klik imellem konkurrenterne – Ikke bare i Danmark, men i hele verden…

Du er som forbruger ganske godt beskyttet mod snyd og misbrug af betalingskort ved online handel. Så dette skal ikke være en hindring for at kaste sig ud i at købe på nettet. Du behøver absolut heller ikke kun at holde dig til danske webshops. Selvom det måske er det nemmeste og hurtigste, så kan det jo godt være, at du har udset dig noget på en udenlandsk webshop – og hvordan forholder dig du så lige?

Køb over internettet i Danmark

Køber du varer på internettet hos en virksomhed i Danmark, så kommer der næppe de helt store overraskelser. Her skal du betale prisen inkl. moms ligesom i en alm. butik. Her kommer som regel også forsendelsesomkostninger oveni og måske også PBS/Nets Betalingskort gebyr (nogle webshops dækker selv dette). Alt i alt vil du altid kunne se, hvad den endelig pris ender på i takt med du gennemfører købs & betalingsforløbet.

Typisk leveres varer herhjemme med Post Danmark eller GLS. Her er det efterhånden blevet populært, ikke mindst pga en lidt lavere pris, at få varerne leveret uden udbringning. Altså afhenter man selv pakken i en lokal Post Danmark pakkeboks / posthus eller GLS Pakkeshop. Mod merpris kan man så ofte vælge udbringning til ens adresse (eller arbejde). Varer der sendes med DPD distribueres i dag også igennem Post Danmarks netværk, så er man ikke hjemme, ender pakken sædvanligvis hos sit lokale posthus.

Den helt store fordel ved at handle i Danmark er unægtelig, at varerne typisk kommer hurtigere frem, og så er man væsentlig nemmere og  bedre stillet omkring fortrydelses- og reklamationsret. Sidst men ikke mindst støtter man jo danske arbejdspladser!

Køb over internettet indenfor EU

Køber du varer på internettet hos en virksomhed i et andet EU-land, kommer der ikke told og andre uforudsete omkostninger på varen (udover levering og evt kortgebyrer som vil fremgå under købsforløbet).

Du skal som udgangspunkt kun betale momsen for det pågældende land – og altså ikke den dyre danske moms på 25% (Tyskland 19% og england 20%). Denne moms fremgår som regel allerede af varens pris, ligesom herhjemme (på engelsk: VAT og på tysk: MwSt.).

Ergo er der alene pga. moms forskellen som regel noget at spare i andre EU lande, men man skal selvfølgelig huske at kigge på leveringsomkostningerne, som ofte er højere naturligvis. De fremgår som regel af den enkeltes webshops leveringsbetingelser, og tillægges som regel også ved check-ud, ligesom på danske shops. Ligeledes er du ofte ringere stillet omkring fortrydelsesret/reklamationsret, og i det hele taget kan det være en dyr/besværlig affære at skulle returnere defekte varer til udlandet.

Pr. 1. januar 2015 er det blevet lovpligtigt i EU at opkræve modtagerlandets moms sats ved primært tele & elektroniske ydelser. Det er op til forhandleren at opkræve den rette sats ved bestilling. Se evt. mere om One Stop Moms hos Skat.

Summe summarum kommer der, som udgangspunkt, ingen uforudsete omkostninger, gebyrer og afgifter ekstra på varer ved online handel indenfor EU.

Når der står som udgangspunkt er det fordi, at hvis du f.eks. køber øl, vin, tobak og chokolade vil der blive opkrævet punktafgift. Det nemmeste er; lad være at købe sådanne varer over nettet i udlandet!

Er du momsregistreret virksomhed, kan du i nogle udenlandske webshops (indenfor EU) undgå at blive opkrævet momsen ved købet. Denne skal man selvfølgelig så huske at udligne i sit momsregnskab!

Læs evt. mere om reglerne om køb af varer uden for Danmark på SKATs hjemmeside.

Køb over internettet udenfor EU

Køber du varer i et land uden for Danmark og EU, for eksempel i USA, skal du som hovedregel betale både told og dansk moms til Skat, når varen kommer ind i landet – altså lægges dette oveni det beløb du allerede har betalt til shoppen. For visse typer varer skal du desuden også betale punktafgift. Hovedreglen er her, at når en vare er belagt med punktafgift i Danmark, skal du betale punktafgift ved indførslen (F.eks. alkohol og tobak mv.). Der vil typisk også være et Toldgebyr hos transportøren for import behandlingen. Post Danmark tager f.eks. kr. 160,- i gebyr (+36,- pr. efterfølgende varelinje.)

Man opererer dog med en bagatel grænse, så hvis varen har en lille værdi (80,- kr eksl. levering), slipper du dog for at betale alle disse afgifter og gebyrer (bortset fra punktafgift). Er købet på under kr. 1.150,- slipper du for tolden, men pålægges stadig dansk moms og evt. punktafgift.

Du skal være opmærksom på, at varer der sælges på webshops udenfor EU, næppe annonceres med dansk told, moms, punktafgift osv. Det betyder derfor, at varen ofte bliver noget dyrere end den umiddelbart fremgår på webshoppen. Desuden vil fragt firmaet også typisk opkræve et gebyr for at håndtere fortoldningen (typisk 100-200,-)

Det er IKKE webshoppens ansvar, at der pålægges afgifter efterfølgende i Danmark. Told satser på forskellige varegrupper kan oplyses hos skat og ellers kan www.toldpriser.dk også anbefales.

Som udgangspunkt kan det sjældent økonomisk betale sig, at købe varer over internettet fra lande uden for EU, med mindre værdien er under kr. 80,- eksl. levering. Prøv derfor altid at finde varerne i en webshop indenfor EU først, og gerne i Danmark af hensyn til returret og reklamationsret. Køber man varerne udenfor Danmark er man ofte ringere stillet, og det kan være dyrt at returnere.

Der eksisterer en samhandelsaftale med Norge, Grønland, Island, Schweiz, Liechtenstein og Tyrkiet, der betyder at der ikke skal betales afgift, når man som privat handler med disse lande.

Du kan få mere information om reglerne for online handel og køb af varer uden for Danmark og resten af EU på SKATs hjemmeside. 1. Peter03-05-15

  Jeg sidder og overvejer at bestille noget vandpibetobak fra Schweiz. Er det korrekt forstået at jeg blot vil blive pålagt moms på mit køb, så længe det er under 1150 kroner? Så kan det nemlig stadig betale sig, men hvis vi er ude i told og afgifter er det lidt noget andet jo.

  • Morgen04-05-15

   På bl.a. øl, vin, tobak og chokolade opkræves punktafgift. Det nemmeste er; lad være at købe sådanne varer over nettet i udlandet! 😉

 2. Randi24-04-15

  Hvis man køber en pakke på en dansk hjemmeside og vil have den sendt til et land udenfor eu – skal man så betale moms? Hvis pakken først bliver sendt til en dansk adresse kan man stadig få moms tilbage betalt? Og hvordan?
  Jeg vil gerne have en fjældræv taske men de sender ikke til new zealand. Jeg tænkte at den så kunne blive srndt til et familiemedlem og derfra sendt til mig. Kan de med en faktura kræve moms tilbage?

  • Morgen27-04-15

   Det er leveringsadressen der afgør om der skal moms på. Leveres den til dansk adresse, så skal der også opkræves dansk moms.
   Leveres den til en adresse udenfor EU, skal der ikke dansk moms på.

   Om du så kan få momsen refunderet efterfølgende ved videre forsendelse udenfor EU, tør jeg ikke svare på. Her skal du have fat i Skat.

   Sekundært skal du være obs på om der er nogle eksport restriktioner i forhold til pels/skind og samtidig import told / restriktioner i den anden ende.

 3. rune jørgensen06-04-15

  Hej.
  Jeg har et lille firma i dk som har opfundet.det sådan nogle mc dollyer til.og fragte sin mc rundt i garagen med,nu er der mange i Norge der gerne vil købe den og vi sender gerne med gls til Norge. Men skal der betales norsk told for de norske kunder? Og hvad med momsen skal de betale den danske moms eller hvordan gøres dette.
  Jeg er Cvr registreret i dk og nordmændene er ikke Cvr registreret.
  Mvh Rune Jørgensen

  • Morgen07-04-15

   Du skal blot fakturere uden dansk moms til alle dine kunder i Norge, da det ikke er et EU land. De opkræves herefter norsk moms (hvis beløbet er højere end NOK 350,-) samt gebyr for dette. Dit produkt pålægges formentlig ikke told. Generelt er nordmænd vant til dette, da de handler meget i udlandet. Se mere her: http://www.toll.no/no/handle-pa-internett/netthandel/
   Du kan måske også få lavere fragt priser via http://www.pakkelabels.dk 😉

 4. Maria05-04-15

  Hej
  Hvordan er det hvis jeg købet for 611 kr fra en norsk side, er det så kun Post Danmarks 160kr eller kommer der andet oveni?

  • Morgen07-04-15

   Norge er ikke et EU land, så reglerne er mere indviklet. Her må du konkret rådføre dig hos Skat.
   Som udgangspunkt bør de eksportere uden norsk moms. Herefter vil du blive opkrævet dansk moms + gebyret. Afhængig af varen kan der så også blive pålagt told.
   Vil du slippe for overraskelser bør du købe indenfor EU om muligt.

 5. Ingrid Pripsøe03-04-15

  Hvis jeg køber en sælskindstaske i Grønland, skal jeg så betale told. Tasken koster Dkr. 1550,-

  • Morgen07-04-15

   Grønland er ikke med i EU. Du bør nok rådføre dig hos Skat her, da der formentlig ligeledes er nogle særregler vedr. sælskind.

 6. Jackson20-01-15

  Hej
  Hvis jeg bestiller en t-shirt til 80,- fra kina og slipper for at betale afgifter, grundet bagatelreglen, hvad sker der så hvis jeg ugen efter bestiller endnu en T-shirt til 80,- fra Kina, er den bagatelregel så genstartet, eller hober den sig op og i så fald hvor lang tid skal der gå før man ikke skal betale afgifter?

  • Morgen20-01-15

   Det gælder umiddelbart pr. sending. Kommer de oveni hinanden og fra samme afsender, så vil det formentlig blive betragtet som én leverance.

   Husk iøvrigt, hvis det er til videresalg skal man importør registreres og svare moms/told uanset beløbet.

 7. Børge H Jacobsen19-01-15

  WWBW musikinstrument butik i USA oplyser, at de moms og afgiftsbehandler forsendelser til Danmark. Et køb til kr.214 vil blive pålagt fragt og afgifter på kr.232 ialt kr.446,-
  Kan man risikere at pakken alligevel bliver pålagt gebyrer ved ankomst til DK ?
  mvh
  Børge

  • Morgen19-01-15

   Hvis du har fået en dør-til-dør pris inkl. told/moms, må man antage at de leverer med en kurer, hvor det hele så også er inkluderet/opkrævet på forhånd. De/speditøren må vel kunne svare på, hvad fordobling af prisen ellers skulle udgøre?!

 8. Mette12-01-15

  Hejsa.
  Jeg skal have købt mig en airbrush kompressor med div. tilbehør etc. Jeg har kigget på wiltec.de ( tysk ) og det vil blive måske en € 250-300 jeg skal af med. Mener du at fordi den er købt indenfor EU at der så ingen told/moms kommer på når den ankommer til mig? Eller nogen grimme overraskelser fra post flå-Danmark?

  • Morgen12-01-15

   Hej Mette
   Ja, hvis den er købt/afsendt inden for EU, så pålægges du ikke yderligere told/moms og dermed heller ikke toldbehandlingsgebyr fra PostDK osv.

   Er du moms registreret (CVR), så bør de heller ikke fakturere dig den tyske moms, men du skal selvfølgelig medtage dette i dit momsregnskab.

 9. Gizmo04-12-14

  Hejsa.

  Har siddet og leget lidt på siden – det ser ud til der kun kan betales med money transfer??? er det godt eller skidt??

  Mvh Gizmo

 10. Gizmo04-12-14

  Hejsa.

  Hvad siger du til denne side
  http://www.openreach-telecom.biz

  Det forlyder sig på mail at varen er ny og original – kan jeg have tillid nok til at handle der??

  Mvh Gizmo

 11. Hansen24-09-14

  Hej,
  Hvordan forholder man sig, hvis man ikke modtager en vare der er betalt for?
  Firmaet besvarer ikke telefonen, ringer ikke tilbage (tlf.svarer) og er flyttet fra den fysiske adresse. Har CVR-nr. osv.
  Forbrugerombudsmanden??

  • Morgen24-09-14

   Hvis det er online handel og du har betalt med kreditkort, så må forhandleren ikke trække pengene før varerne afsendes.

   Er det sket, og de ikke kan dokumentere leverancen, så kan du gøre indsigelse igennem din bank.

   Alternativt er det nok Forbrugerstyrelsen, se evt. http://www.forbrug.dk

 12. Mariann Borregaard19-08-14

  Hej med jer.

  Jeg har læst jeres input vedr. told og moms på køb af varer via Internettet. Men!!!! Jeg kan ikke noget som helst sted finde den særlige handelsaftale med bl. a. Tyrkiet. Har I mulighed for at fortælle, hvor man kan finde den? Vi er nemlig en hel del strikkepiger, som gerne vil købe garn dernede.

  Jeg har kigget både på SKAT’s hjemmeside og under EU.

  På forhånd tak for hjælpen!

  • Morgen19-08-14

   Det er desværre lidt for specifikt til at jeg kan svare på det. Mit bedste bud er at kontakte Skat.

 13. Jan Thomsen22-02-14

  Hej! Jeg kæmper med et antispyware firma i USA der har trukket en abonnementsfornyelse 5 gange samme dag! De påstår hårdnakket at de kun kan registrere et beløb! Har mailet sider fra mit kontoudtog og banken har faxet trækkene! Men negativ!! Hvad gør jeg?? VH Jan Thomsen!

  • Morgen25-02-14

   Kedeligt at skulle slås med! Lidt uden for min ekspertise, men vil da mene banken har nogle pligter/ansvar, hvis der er tale om uautoriseret træk.

 14. Mikael04-10-13

  Men betyder samhandelsaftalen at der stadig skal betales dansk moms af vare købt i schweiz fx?

  • Morgen05-10-13

   Det vil jeg umiddelbart mene, da Schweiz ikke er et EU land.
   EFTA samarbejdet går formentlig blot på diverse afgifter.

   Det er dog nok bedre at kontakte Skat 😉

 15. ertan12-07-13

  Hej har et spørgsmål jeg har forstået at jeg må hente 250g røgetobak fra udlandet men kan jeg også bestille 250g som koster under 80kr uden at få nogle afgifter på

  • Morgen15-07-13

   Tobak og alkohol m.v. pålægges punktafgift uanset mængde/pris, så det kan ikke betale sig at importere.

 16. Surferen03-04-13

  Tak for dette indlæg!

  Var ved at bestille nogle varer i USA, men blev i tvivl om reglerne.

  Jeg gik derfor efterfølgende på jagt efter dem indenfor EU, så dit/jeres indlæg har sparet mig for en del omkostninger og besvær :)

Skriv en kommentar